Πολιτική τοποθέτηση Αλέξη Τσίπρα και στον ΟΟΣΑ, το “πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”




Φοροδιαφυγή, διαφθορά, λαθρεμπόριο, εκσυγχρονισμός της φορολογίας και μια σειρά άλλων επικείμενων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, αποτέλεσαν την παρουσίαση των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στην έδρα του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. Ταυτόχρονα όμως, έκανε λόγο ξανά για την ανθρωπιστική κρίση, την ύφεση και τη λανθασμένη «συνταγή» του διεθνούς παράγοντας για την επίλυση των προβλημάτων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι «άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Όπως τόνισε, για το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλισθεί η πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργηθεί η φορολογική ασυλία. «Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπουργείων» είπε και πρόσθεσε:

«Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Προχωρώντας σε μια πιο οικονομική ατζέντα, θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Είναι πέρα από τον λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα να παράσχουμε λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδέες μας για τις αγορές προϊόντων και εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τις καίριες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Είναι περιττό να πούμε ότι όλοι αυτοί είναι τομείς όπου θα εντοπίσετε ευρύ κοινό έδαφος, αλλά και διαφορές που πρέπει να συζητηθούν».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει, και ότι «αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο» και ζήτησε τη δημιουργίας μιας νέας ποιοτικής -όπως τόνισε- σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, «η οποία θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αμοιβαία κατανόηση».

«Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης. Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα €6,5 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα €11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα €24,5 δισεκατομμύρια. Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».

Σημείωσε ακόμη ότι ύστερα από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης και κοινωνικών δυσκολιών, η Ελλάδα παραμένει σε δεινή οικονομική κατάσταση και ότι το έργο της κυβέρνησης «κάθε άλλο παρά εύκολο είναι». «Απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιστορικά ριζωμένων αδικιών και της αναποτελεσματικότητας του οικονομικού μας συστήματος» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αγωνίζεται, ως Ευρωπαίος ηγέτης, ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη, «επειδή η Ελλάδα δεν είναι sui generis, αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας». Έκανε λόγο για «παγίδα λιτότητας» στην Ευρώπη και για «ανάγκη για μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

«Χρειαζόμαστε μια αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» και υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό στη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, ώστε να μην παραδοθεί η Ευρώπη «στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά».

Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή του ΟΟΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Χρειαζόμαστε τεχνική εμπειρία ώστε να εντοπίσουμε τις θεσμικές δομές που μπλοκάρουν τις αλλαγές και να τις μεταρρυθμίσουμε με σταθερό τρόπο. Η συνδρομή του ΟΟΣΑ στο θέμα αυτό είναι πολύτιμη. Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με νέες ιδέες. Θέλουμε τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η θέση μας είναι ότι η ανισότητα αποτελεί εμπόδιο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα. Και είμαστε ευτυχείς να σημειώσουμε ότι είμαστε σε ευρεία συμφωνία με την πρωτοπόρα έρευνα διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, για το θέμα αυτό.

Επιθυμούμε μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων. Η συνεργασία θα πλαισιώνεται από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας για προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά, και σε ό,τι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν την εφαρμογή τους.

Για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ώστε -όπως είπε- να επιτευχθεί για τη χώρα ρευστότητα, μειώνοντας δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, και θα καθιστά δυνατό πάλι για την Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στις αγορές κεφαλαίων.

Κατά την άποψή μας, η νομισματική ένωση ως σύνολο ζημιώνεται από την αποτυχία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας «δημοσιονομικό χώρο, ώστε (η χώρα) να ανακτήσει την ικανότητα να προγραμματίσει και να οργανώσει την οικονομία της».

Ο κ. Τσίπρας «έκλεισε» την ομιλία του, σημειώνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι και η διεύρυνση της ατζέντας σε ορισμένους τομείς, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά ανέφερε την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία, τα νέα δικτυακά συστήματα και τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: