Σκόπια: Δεν είμαστε προτεραιότητα για τους Έλληνες, αλλά για την ταμπακέρα ουδέν




Την απογοήτευση του λαού της χώρας του για τη μη ευόδωση των προσπαθειών εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps. Διαμαρτύρεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τους αγνοούν, ενώ για την κυβέρνηση Τσίπρα εκτιμά πως παρότι αποτελείται από νέα γενιά πολιτικών, το θέμα των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Πρόκειται για τακτική συγκάλυψης του ότι τα προβλήματα στην ένταξη της χώρας είναι πολλά περισσότερα από τις ελληνικές ενστάσεις, όπως π.χ. το αστυνομικό κράτος που παρακολουθεί ό,τι κινείται, το οποίο έχει φτιάξει ο Νίκολα Γκρουέφσκι…

Η ΠΓΔΜ επί δέκα χρόνια περιμένει μπροστά από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τους Ευρωπαίους, λέει στη συνέντευξη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, σημειώνοντας την ανάγκη ταχείας ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, όπως και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, καθώς βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Λιβύη).

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ερώτηση της εφημερίδας ότι «στο εξωτερικό έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την Μακεδονία αιώνια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και για ποιο λόγο γίνεται αυτό» ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο, με το 80-90% του πληθυσμού να στηρίζουν την επιλογή αυτή.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009, έχει απευθύνει έξι διαδοχικές συστάσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του, όμως, όπως είπε, η Ελλάδα αντιτίθεται σε αυτό. Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ απάντησε:

«Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον ερχομό μιας νέας γενιάς που ξέρει πως να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μέχρι τώρα η ελληνική πολιτική ελίτ ήταν η τελευταία στα Βαλκάνια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως η σελίδα πλέον έχει γυρίσει παντού. Αυτό σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει πολλή δουλειά μπροστά της. Δεν έχει εκφράσει ακόμη δημόσια τις θέσεις της σχετικά με τη Μακεδονία. Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν αποτελούμε προτεραιότητα τους αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε στην «έλλειψη επικοινωνίας», όπως είπε, με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. «Προσπαθήσαμε να συνάψουμε συμφωνίες όσον αφορά κάποιες συνοριακές διελεύσεις ή την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, όμως δεν έχουμε λάβει απαντήσεις τα τελευταία 25 χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας είναι πολύ καλές και πως στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια ετησίως.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: