Ομπάμα: «Δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος» για την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του στην Huffington Post ότι η άρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου να δεχτεί τη λύση των δυο κρατών ισραηλινών-παλαιστινίων, καθιστά «δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος» προς σοβαρές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του μεσανατολικού.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και ΑΠΕ, ο πρόεδρος Ομπάμα περιέγραψε στη συνέντευξή του το τηλεφώνημα που έκανε προς τον Νετανιάχου, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Ισραηλινού πρωθυπουργού για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.

Μιλώντας μαζί του, του υπέδειξε ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του πριν από την εκλογή του, θα είναι δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτές». Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

Προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξασφαλίσουν ότι, «ανεξαρτήτως από τις διαφωνίες που έχουμε για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, η συνεργασία μας σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, θα συνεχιστεί για να κρατήσουμε τον ισραηλινό λαό ασφαλή» σημειώνοντας επίσης «ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει και την ασφάλεια των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: