Οχι μόνο λόγια αλλά δράση και συνείδηση




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η κρίση, που μας έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης, δεν είναι μόνο οικονομική. Οι παρενέργειές της αγγίζουν την ανθρώπινη υπόστασή μας. Ο καθένας ξεχωριστά, πολλές φορές, χωρίς να το συνειδητοποιεί αλλάζει τη συμπεριφορά του και κατ’ επέκταση τη στάση ζωής του και γίνεται η ανάγκη κυρίαρχη. Η επιβίωση, κι φόβος που περικλείει, καθιστά τον καθένα πειθήνιο, υποτακτικό και την ίδια στιγμή εχθρικό στον περίγυρό του και λίγο-πολύ μπαίνει η λογική η ατομιστική, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», μόνο που τώρα εδώ που έφτασαν τα πράγματα κανένας δεν μπορεί να σώσει από μόνος του τον εαυτό του. Σιγά σιγά και σταθερά αναπτύσσεται το πνεύμα της συνύπαρξης, του συνανοίκειν, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δημιουργίας.

Η απαξίωση των κομμάτων, των πολιτικών και της γενικότερης κατάστασης, όταν φτάνει και στην πολιτική απαξίωση, τότε η ζημιά είναι μεγάλη, καθότι η πολιτική σε ό,τι και να κάνουμε είναι συστατικό της κοινωνικής ζωής. Ο ενεργός πολίτης είναι οπλίτης μάχιμος για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Ο άνθρωπος πέρα από όλα τα άλλα είναι πολιτικό ον, γι’ αυτό και η πολιτική δεν μπορεί να είναι επάγγελμα και να ασκείται από τους ειδικούς και να τη χρησιμοποιούν με δημοκρατικά προσχήματα για να επιβάλλουν νομότυπα τις ασυδοσίες τους.

Η συγκέντρωση των εξουσιών στους λίγους είναι παγκόσμιο υπαρκτό φαινόμενο. Σχεδόν το 1% του πλανήτη ελέγχει το 99% του πλούτου, συνεπώς ελέγχει και τις ζωές μας. Το καπιταλιστικό σύστημα, με τις πολλές εκδοχές του, ελίσσεται όταν βρίσκεται στα δύσκολα. Αυτήν τη στιγμή αυτό κάνει. Ο οικονομικός πόλεμος βολεύει την ενωμένη Ευρώπη της Γερμανίας. Εχει διαταραχθεί, όμως, η λειτουργία της και έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ευρωζώνη της εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας. Η κυβέρνηση μπροστά στην τεράστια δύναμη και τον βαρύ οπλισμό του αντιπάλου εφαρμόζει τις οδηγίες του Κλάουζεβιτς. Η τακτική του «αντάρτικου» και του χτυπάω, υποχωρώ, ανασυντάσσουμε και επιτίθεμαι, που έχει να κάνει και με συμβιβασμούς έντιμους, και η τακτική των ευέλικτων κινήσεων ξεσκεπάζουν την υπερβολική ελευθερία των ολίγων, δηλαδή του διευθυντηρίου της Ευρώπης, που στέκεται εμπόδιο στην ισότητα όλων, δηλαδή των λαών της Ευρώπης που δεινοπαθούν.

Οταν τα υλικά πυρομαχικά είναι περιορισμένα, θα πρέπει να γίνεται εκτεταμένη χρήση των ηθικών. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης απέκτησε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων και προπαντός της Γερμανίας, γιατί παραπέμπει άμεσα στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», που και η σημερινή Γερμανία είναι βεβαρημένη ιστορικά.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι βαθύτατα πολιτικό και ηθικό και δεν θα το λύσουν οι τεχνητές – λογιστικές επιτροπές των θεσμικών – τροϊκανών που συνεδριάζουν στα ξενοδοχεία. Στη συνάντηση κορυφής που γίνεται στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τη Μέρκελ θα πρέπει να δοθεί λύση, έστω και επιμέρους για να διασωθεί το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης. Διαφορετικά η άμυνα, η αυτοπροστασία και η αξιοπρέπεια θα γίνουν σημαίες αντίστασης. Η αντίσταση αποτελεί υπαρξιακό νόμο και το ήθος δικαίωμα και φάρμακο για την εξυγίανση της δημόσιας ζωής.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι συγγραφέας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: