Ο ξένοι θα αποφασίσουν για την επανέναρξη των συνομιλιών κύριε Πρόεδρε;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, βρέθηκαν στη φιλόξενη, κατά τα άλλα, Ουάσιγκτον, που λίγο έλειψε να αποδειχθεί αφιλόξενη και για τους δύο. Η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, που ενόχλησε τους Αμερικανούς και προκάλεσε το γνωστό επεισόδιο με τον Αμερικανό πρέσβη, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των δύο Κυπρίων αξιωματούχων, που το χειρίστηκαν -υπό τις κακές περιστάσεις- πολύ καλά.

Ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Νεοφύτου είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και τις αμερικανικές σκέψεις για το εθνικό θέμα του Κυπριακού. Σκέψεις που βεβαίως είναι υποστηρικτικές των τουρκικών θέσεων, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει ανοικτά αντιαμερικανικές απόψεις, και αντιστρατεύεται δημόσια τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Δεν έχει συμβεί ξανά στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία, η αμερικανική υπερδύναμη να συνεχίζει να υποστηρίζει μία χώρα (την Τουρκία), η οποία βρίσκεται πλέον απέναντί της σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν στις ΗΠΑ. Και την ίδια στιγμή να ασκεί απαράδεκτη πολεμική εναντίον της Κύπρου, η κυβέρνηση της οποίας παραχώρησε όλες τις διευκολύνσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα δολάριο, ως όφειλαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους, απάντησαν καταλλήλως, και ως ευγενικοί άνθρωποι δεν δημιούργησαν ζήτημα. Εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους ο κ. Αναστασιάδης επισκέφθηκε τη Μόσχα και θα έλεγα πως εκτός Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντησαν κατανόηση, διότι στην πραγματικότητα -πέραν κάποιων δηλώσεων του Προέδρου της Κύπρου- δεν συνέβη κάτι που να επηρεάζει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Βέβαια, προκαλεί ανησυχία το εξής γεγονός: Ότι μετά τις επισκέψεις ξεκίνησε μία παραφιλολογία, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για το κλείσιμο του Κυπριακού θα επαναληφθούν στις 16 Απριλίου. Γιατί στις 16 και όχι ας πούμε στις 19 δεν το έχω καταλάβει, αλλά αναρωτήθηκα: Πώς είναι δυνατόν, ενώ οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε ο κ. Αναστασιάδης από τις συνομιλίες δεν εξέλιπαν, στην Ουάσιγκτον οι πάντες να ομιλούν για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων; Πώς θα συμβεί αυτό αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας; Θα δεχθείτε να αλωνίζει στις κυπριακές θάλασσες ο «Βάρβαρος» και εσείς να συνομιλείτε με τους αντιπροσώπους του Αττίλα; Και εάν δεν ακυρωθεί η NAVTEX, όπως σας υποσχέθηκαν οι «μεσάζοντες»; Και γιατί να έχετε εμπιστοσύνη σ’ αυτούς τους μοιραίους τύπους, που σας εξαπάτησαν τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες;

Εάν έχετε αποφασίσει να εισέλθετε στις συνομιλίες για χάριν των συνομιλιών, να μας το πείτε για να μην ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, αλλά πόσο βέβαιος είστε κ. Πρόεδρε ότι εισερχόμενος στις διαπραγματεύσεις δεν θα στείλουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα πολεμικά τους πλοία; Δύο βήματα δρόμος είναι από την Τουρκία.

Τόσο ο κ. Κασουλίδης, όσο και ο κ. Νεοφύτου καλά τα είπαν και καλά τα πήγαν, αν και οι συνομιλητές τους κρατούσαν και… ραβδί. Από τη συζήτηση έλειπε, βεβαίως, το καρότο, αλλά αυτό το δίνουν στην Τουρκία για να τρέφουν τον επεκτατισμό της. Και με όλο τον σεβασμό στους Αμερικανούς γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κόλλησαν στις εποχές των στρατηγών, των δικτατόρων και των πιασμένων πολιτικών, η πραγματικότητα είναι άλλη και είναι πικρή: στην Άγκυρα σας χλευάζουν, και δεν σας υπολογίζουν καθόλου. Τους πληρώνετε και υποστηρίζουν τους εχθρούς σας, οι οποίοι δεν είναι οι παραδοσιακοί και προβλέψιμοι, αλλά οι απρόβλεπτοι αδίστακτοι δολοφόνοι τζιχαντιστές. Ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν την αλήθεια εξεστόμισε τον περασμένο Μάιο, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για την Τουρκία και τον Πρόεδρό της. Και η καταγγελία ήταν δημόσια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στην Τουρκία και το καθεστώς των κατεχομένων. Η επιστροφή στις συνομιλίες είναι λάθος, και θα το βρει μπροστά του ο κ. Αναστασιάδης και το χειρότερο που θα συμβεί δεν θα μπορεί να υποχωρήσει, ούτε όταν κατέβει προς τις νότιες θάλασσες της Κύπρου όλος ο τουρκικός στόλος. Διότι είμαι βέβαιος πως γνωρίζει ότι η νέα πορεία «προς την επίλυση» του Κυπριακού θα αποτελέσει μέγγενη. Οι σχεδιασμοί τους θα μας αναγκάσουν να ξεχάσουμε τις δολοπλοκίες, τις απειλές και τους εκβιασμούς του 2004. Μπροστά στους νέους εκβιασμούς, οι προηγούμενοι θα φαντάζουν χαϊδέματα κάτω από την… πλάτη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ηταν εξαιρετικός σε όλες τις δημόσιες και μη ομιλίες του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Είχε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και μίλησε σε σημαντικά φόρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη. Εξήγησε τα θέματα της αρμοδιότητάς του με απλότητα και σαφήνεια και άφησε και αυτή τη φορά τις καλύτερες των εντυπώσεων. Είναι η απόλυτη εγγύηση στα θέματα ενέργειας της Κύπρου. Τέλος…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν όλα όσα διαβάζετε σ’ αυτή τη στήλη για τους πολιτικούς. Όλοι «πνιγμένοι» στον βούρκο της διαφθοράς, ανθρωπάκια που ελέγχονται από το οικονομικό κατεστημένο, τους οποίους έχει δεμένους και… φωτογραφισμένους! Πού να βρει το δίκιο του ο λαός μας, όταν οι αντιπρόσωποί του είναι τα πιόνια της διαπλοκής. Όσο και να μην αντέχεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος, διότι έχει μεγάλες ευθύνες για την οικονομική τραγωδία, έχει δίκιο για όσα καταμαρτύρησε στους πολιτικούς μας. Ούτε τσίπα, ούτε ντροπή έχουν. Και αυτή η Γιωρκάτζη; Ας μείνω για σήμερα εδώ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: