Ο Αλέξης Τσίπρας στη γερμανική Καγκελαρία




Με μία εντυπωσιακή τελετή υποδοχής και με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός στην καγκελαρία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην είσοδο τον υποδέχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος και μετά την καθιερωμένη ανάκρουση των εθνικών ύμνων οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα και πέρασαν στο εσωτερικό για τη συνάντηση.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να κρατήσει δύο ώρες. Στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις, ενώ θα ακολουθήσει το καθοριστικής σημασίας δείπνο, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά. Τον κ.Τσίπρα συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα με φακέλους που αφορούν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων και κυρίως το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι εταίροι της χώρας μας για να ξεκλειδώσει έστω και μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας και να χαλαρώσει η οικονομική ασφυξία.

Με λίγα λόγια, στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός έχει μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, για την οποία θα συζητήσει με την καγκελάριο, ενώ τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα θα σταλούν και στους θεσμούς αύριο.

Σε δήλωσή του την Κυριακή εν όψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο «δεν θα ‘πιέζεται’ από τις διαπραγματεύσεις».

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ κλείστηκε αφότου εστάλη επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου, προς την γερμανίδα Καγκελάριο στην οποία προειδοποιούσε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για τη συνάντηση, τόνισε ότι «όπως έχει πει και η καγκελάριος αναμένουμε δημιουργικότητα, πίστη στις συμφωνίες και ετοιμότητα για συμβιβασμούς.

Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να παραδώσει πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup και όχι στα κράτη μέλη.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: