Ο Αλέξης για τις “Κασσάνδρες”: Τελείωσαν τα υφεσιακά μέτρα, όχι στην πέμπτη επιθεώρηση




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.  Επίσης απέκλεισε ότι θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη επιθεώρηση από τους λεγόμενους “Θεσμούς”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν «αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα θα έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τα υφεσιακά μέτρα των προηγούμενων μέτρων της κυβέρνησης Σαμαρά», όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στα φάρμακα, στον τουρισμό και οι μειώσεις των συντάξεων. Είπε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει θα είναι μέτρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και «θα μας δώσουν τη δυνατότητα στο τέλος της χρονιάς να έχουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015, γύρω στο 1% με 1,5%». Ο πρωθυπουργός, ανέφερε, μάλιστα ότι αν δεν υπάρχει το κλίμα αβεβαιότητας θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το κόστος του λογαριασμού από τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. «Θα πάψουν επιτέλους στην Ελλάδα να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι», δήλωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25 υποθέσεις. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό πρόσημο, πρόσθεσε. Σημείωσε, δε, ότι στη χθεσινή συνάντηση, ζήτησε την υποστήριξη των εταίρων της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι χθες νομοθετήθηκαν οι λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές», προκειμένου, όπως είπε, «να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι τριγωνικές συναλλαγές χτυπούν μια συντεταγμένη διαδικασία φοροδιαφυγής εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αποκρύπτοντας, ή αποφεύγοντας να φορολογηθούν.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μια σειρά από δράσεις για να εντοπίσει τη συστηματική φοροδιαφυγή από περιπτώσεις καταθετών που το ύψος των καταθέσεών τους δεν αντιστοιχεί με το πόθεν έσχες τους. Εκτιμάται ότι από την προσπάθεια γρήγορου εντοπισμού αυτών των περιπτώσεων μπορούν να εξοικονομηθούν για τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.

— Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τους ισχυρισμούς ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα και αναφορές ότι “υπάρχει στροφή 180 μοιρών από το οικονομικό επιτελείο στην πλήρη αναγνώριση της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου”, επισημαίνεται ότι:

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ήταν εκείνοι που πέτυχαν τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και που απαιτούν την πιστή εφαρμογή της, ενάντια στα σχέδια κάποιων να την ανατρέψουν, σέρνοντας τη χώρα πίσω στην προ της 25ης Ιανουαρίου εποχή.

Οι ισχυρισμοί ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη “πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας” είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: