Η Λευκωσία θέλει να δει στην πράξη πώς θα λειτουργήσει η Άγκυρα: Να μην έχει «ουρά» η όποια τουρκική κίνηση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς τους εν δυνάμει μεσολαβητές, πως οι διαβεβαιώσεις της Τουρκίας θα δοκιμαστούν στην πράξη. Αυτή είναι η απάντηση που δίνεται σε όσους θεωρούν δεδομένη και τελεσίδικη την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, τοποθετώντας ως πιθανό χρόνο επανεκκίνησης τον Μάιο.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τα Ηνωμένα Έθνη διά του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, παρουσιάζονται να αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με αισιοδοξία. Γι αυτό και ο κ. Αίντα έχει βολιδοσκοπήσει τους εμπλεκόμενους για το ενδεχόμενο μεταφοράς της διαδικασίας εκτός Κύπρου και συγκεκριμένα στη Γενεύη. Τούτο, βεβαίως, έχει αποκλειστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που θεωρεί πως χωρίς πρόοδο δεν μπορεί να συζητείται ένα τέτοιο σενάριο.

Πάντως, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και άλλοι παράγοντες που διαχρονικά εμπλέκονται στο Κυπριακό, υποστηρίζουν ότι συνομιλούν με την Άγκυρα και ότι τους διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη NAVTEX, που λήγει στις 6 Απριλίου και πως το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα αποσυρθεί από την περιοχή ( ήδη φαίνεται πως ένα από συνοδευτικά του σκάφη κατευθύνεται προς την περιοχή). Τούτο, ωστόσο, που θα πρέπει να διαφανεί είναι κατά πόσο η κίνηση αυτή της Τουρκίας, εάν και εφόσον γίνει, συνοδεύεται με ουρά και υποσημειώσεις. Όπως τόνιζε και ξένος διπλωμάτης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, όλα τα κριθούν την κρίσιμη ημέρα και πως η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκπλήξει.

Στο μεταξύ, επαφές στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την εθνική παλιγγενεσία, με αποκορύφωμα την εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση στην Ουάσιγκτον με την βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ, αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Σύμβουλο του Αντιπροέδρου Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφαλείας, εμπειρογνώμονες και αναλυτές δεξαμενών σκέψης (think tanks). Στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με την αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Γραμματείας του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.

ΛΟΝΔΙΝΟ: Ρίχνει τους τόνους για τη Μόσχα – Το Φόρεϊν Όφις ενημερώθηκε για τις συμφωνίες Κύπρου-Ρωσίας

Χαμηλώνει πλήρως τους τόνους το Λονδίνο σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις ανέφερε στη Βουλή των Λόρδων ότι η βρετανική Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι τα σημεία των συμφωνιών που υπεγράφησαν πρόσφατα στη Μόσχα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, τα οποία άπτονται θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, επισημοποιούν ισχύουσες συμφωνίες, επανέλαβε στη Βουλή των Λόρδων.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ, που απαντούσε σε σχετικό ερώτημα του φιλότουρκου λόρδου Μαγκίνις, ανέφερε πως το Λονδίνο είχε και εξακολουθεί να έχει συχνές συζητήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με θέματα ασφάλειας και άμυνας και πως έχει ενημερωθεί για τις συμφωνίες της Μόσχας. Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ρητώς αποκλείσει τη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που υποβλήθηκε, το οποίο αφορούσε το στρατηγικό αντίκτυπο της συμφωνίας που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2014 με θέμα την πολεοδομική ανάπτυξη περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων,  η βαρόνη έκανε λόγο για επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ενδεικτικά η αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της μεταρρύθμισης της ΕΕ και της εξωτερικής πολιτικής. «Η συμφωνία Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης είναι ένα περαιτέρω μέτρο ομαλοποίησης των διοικητικών πολεοδομικών κανονισμών και δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τη συνεργασία επί των κοινών συμφερόντων τους», κατέληξε η βαρόνη Άνελεϊ.

ΕΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΑΣΟΣ ΤΖΙΩΝΗΣ

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στους δυο συγκυβερνήτες της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου κ.κ. Gian Franco Terenzi και Guerrino Zanotti ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Άγιο Μαρίνο, με έδρα τη Ρώμη.

Κατά την ομιλία του στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου κ. Pasquale Valentini δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη μου ικανοποίηση σας εκφράζω τα αισθήματα   αλληλεγγύης  και υποστήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της διχοτόμησης, την πιο οδυνηρή σελίδα στην ιστορία του κυπριακού λαού. Σε διεθνές επίπεδο, και κυρίως στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Άγιος Μαρίνος πάντα επενέβη υπέρ του δικαίου της Κύπρου».

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβης κ. Τζιωνής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο  Πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή και απλόχερη συμπαράσταση που προσφέρει ο Άγιος Μαρίνος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς προς τον λαό της Κύπρου, ο οποίος «για περισσότερο από 40 χρόνια υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής», όπως επεσήμανε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: