Παρότι η αποφυλάκιση των προφυλακισθέντων, Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, αναμένεται στο τέλος Μαρτίου, εξαιτίας παρέλευσης του 18μηνου της προφυλάκισης, ανακοινώθηκε επισήμως, ότι η 20η Απριλίου, θα είναι η ημερομηνία έναρξης της δίκης της ηγεσίας και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης δηλαδή, ξεκινά μία μέρα πριν την επέτειο του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τη δικτατορία των συνταγματαρχών…

Η δίκη θα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015), θα καθίσουν συνολικά 69 πρόσωπα, αφού μεταξύ των 70 συνολικά, που παραπέμπονται σε δίκη, είναι και μια ανήλικη, η οποία θα λογοδοτήσει σε δικαστήριο ανηλίκων.

Αρχικά, για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και της σωρείας κακουργημάτων που της αποδίδονται, όπως ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, οι κατηγορούμενοι είναι 67, μια κατηγορία που αν αποδειχθεί, επισύρει πολυετή κάθειρξη, πέραν των άλλων ποινών που θα επιβληθούν εάν αποδειχθούν και τα υπόλοιπα αδικήματα που τους βαρύνουν.

Υπενθυμίζεται, ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών κ.ά.

Εν των μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το σχόλιο του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής: Αφού υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει «καταδικάσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση», εκτιμά στη συνέχεια ότι «το ξαναβγάζουν στην επιφάνεια με έναν περίεργο τρόπο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση».

Συνδέει μάλιστα και τη μη παρουσία της Ρένας Δούρου (πλέον Περιφερειάρχης Αττικής) και του Προκόπη Παυλόπουλου (νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας) στο Δικαστήριο που αθώωσε (δεν καταδίκασε για την ακρίβεια) τον Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλη, στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί πως υπάρχει ευρύτερο σχέδιο, είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, δήλωσε όμως ότι η όλη υπόθεση γεννά ανησυχίες, προσθέτοντας στο «κάδρο» και τη στάση της προέδρου της Βουλής όλο το τελευταίο διάστημα, «η οποία αναδεικνύει αυτό το ζήτημα βάζοντας στο πολιτικό κάδρο τη Χρυσή Αυγή, ξανά», τη στιγμή μάλιστα μάλιστα που επίκειται η έναρξη της δίκης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: