Μέτρα με το “καλημέρα” ζήτησαν οι δανειστές του “Brussels Group”




Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται, θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Αυτό σημειώνουν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών στις Βρυξέλλες.

Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και ανακοινώνουν ότι αύριο θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας.

 Μέτρα – φωτιά για φόρους και ασφαλιστικό ζητούν ξανά οι δανειστές

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι δανειστές επιμένουν πρώτα να δουν πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η “τρύπα” στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και η υστέρηση των εσόδων, ώστε να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν για την άμεση κάλυψή του. Για τον λόγο αυτόν, τεχνικά κλιμάκια αναμένονται σήμερα στην Αθήνα ώστε να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πλήρη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, με την ελληνική πλευρά πάντως να αποκλείει επισκέψεις σε υπουργεία.

Μπορεί η πρώτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών, σε επίπεδο τεχνοκρατών, υπό το νέο σχήμα, που μετεξελίχθηκε σε “Brussels Group” να θεωρήθηκε… χαμηλών προσδοκιών ωστόσο οι δανειστές έβαλαν από νωρίς την αντζέντα των συνομιλιών των επόμενων ημερών. Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων από Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αλλά και τον ευρωμηχανισμό διάσωσης ξεκίνησαν στις 3 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ και το… μενού είχε απ’ όλα.
Στο τραπέζι του μεγάρου “Καρλομάγνος” στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν, ο Νίκος Θεοχαράκης και η Έλενα Παναρίτη από ελληνικής πλευράς και οι Κλάους Μαζούχ, Ρίσι Γκογιάλ και Ντέκλαν Κοστέλο από τους δανειστές, έβαλαν ήδη στο τραπέζι την αναλυτική λίστα των προτάσεων Βαρουφάκη, όπως αυτή διατυπώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το Mega, οι δανειστές επιμένουν πρώτα να δουν πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η “τρύπα” στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και η υστέρηση των εσόδων, ώστε να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν για την άμεση κάλυψή του. Για τον λόγο αυτόν, τεχνικά κλιμάκια αναμένονται αύριο στην Αθήνα ώστε να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πλήρη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, με την ελληνική πλευρά πάντως να αποκλείει επισκέψεις σε υπουργεία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βάση της επιστολής Βαρουφάκη, οι δανειστές ζητούν να προχωρήσουν μέτρα για:

Αλλαγές στον ΦΠΑ, με κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω των καλωδιωμένων φορο-ράμπο, αλλά και της λοταρίας για τις αποδείξεις
Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων
Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
Θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο
Τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια
Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και
Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: