Μετά τον καυγά με τη Ζωή, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση




Με ψηφοφορίες επί των παρόντων στην Ολομέλεια βουλευτών, και μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις 2.30 το πρωί, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Τα τέσσερα πρώτα άρθρα που αφορούν την παροχή δωρεάν ρεύματος, επίδομα σίτισης και στέγασης σε νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια – όχι ωστόσο και το πέμπτο άρθρο, που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίσει επακριβέστερα μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, τις εισοδηματικές και άλλες παραμέτρους για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε επίσης το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που αφορά την παράταση προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων, και για τα επικουρικά και τα ταμεία των ένστολων. Αντίθετα, το άρθρο 30 που προβλέπει παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους και υποαπασχολούμενους, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο αξίωσε να καταργηθεί η προαπαίτηση των πενήντα ενσήμων που υπάρχει για τις παροχές ασθενείας που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα φέρει προς ψήφιση στο μέλλον).

Γενικότερα, εκτός από τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, η ΝΔ υπερψήφισε και το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα (όπως τις παροχές ασθενείας και ρυθμίσεις για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία) – ενώ καταψήφισε όλα τα άρθρα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και τις αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης (αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, εθελοντές σύμβουλοι, γενική γραμματεία για την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής-ΚΥΣΟΙΠ κ.ά.).

Αντίστοιχα, το Ποτάμι καταψήφισε τις διατάξεις για την συγκρότηση γενικών γραμματειών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και για την υποβοήθηση του ΚΥΣΟΙΠ, αν και ενέκρινε το άρθρο που προβλέπει τη συνεργασία της γενικής γραμματείας κατά της Διαφθοράς με τον Συνήγορο του Πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ ενέκρινε τη συγκρότηση γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, αλλά καταψήφισε άλλες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, και ιδίως το άρθρο 24 που προβλέπει την αμισθί δραστηριοποίηση ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία. Τις διατάξεις για την πάταξη της διαφθοράς καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ εκείνες που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, καταψήφισε η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ να ψηφίζει “παρών”.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, η Ολομέλεια υπερψήφισε οκτώ υπουργικές τροπολογίες, την μία από τις οποίες ομόφωνα (κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ παροχών ασθενείας στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Σκαραμαγκά και των ναυπηγείων Ελευσίνας), ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επισύναψη στο νομοσχέδιο, της τροπολογίας για την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, θεωρώντας την άσχετη με το περιεχόμενό του.

Σε σχετική ψηφοφορία, η αντίρρηση των δύο κομμάτων απορρίφθηκε, και η τροπολογία υπερψηφίστηκε μονάχα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής, ενώ το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψήφισαν “παρών”.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η διάταξη τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα ευνοϊκών αποπληρωμών παλαιότερων οφειλών προς την Εφορία μέχρι τις 27 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι δήλωσαν “παρών”.

Τέλος, η Ολομέλεια ενέκρινε πέντε ακόμα βουλευτικές τροπολογίες, καθώς και (κατά πλειοψηφία) ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ‘Αννα Βαγενά, κατά των δηλώσεων του εκπροσώπου της Κομισιόν στους «Θεσμούς», Ντέκλαν Κοστέλο. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ ενώ τη δυσφορία του για την υπερψήφισή του χωρίς προηγούμενη συζήτηση, εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: