Δεν έχουν προηγούμενο οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, η στάση των οποίων στόχο έχει να διαβιβάσει το μήνυμα στην Αθήνα ότι εξαντλείται σταδιακά η υπομονή της ευρωπαϊκή πλευράς.

Με τις διαρροές σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, οι εταίροι εμφανίζονται εντελώς απορριπτικά αναφορικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, εάν αυτές δεν εξειδικευτούν και παραμείνουν στη μορφή που τις παρουσίασε προ διημέρου η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Mega, ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας εξηγούσε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από την ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η Αθήνα επιθυμεί την Δευτέρα να υπάρξει ένα θετικό μήνυμα τόσο για προχωρήσουν οι δανειστές σε μερική εκταμίευση της δόσης όσο και για να χαλαρώσει η ΕΚΤ τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup, είπε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει με επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Αντέννα.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικές τις πρόσφατες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης τμήματος της δόσης με ορισμένες προϋποθέσεις.

Πάντως οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι εκτιμάται ότι είναι απόλυτα συνυφασμένες με εκείνες του Eurogroup. Οπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: «Θέσατε το ερώτημα σε ποιο βαθμό εξαρτώνται οι αποφάσεις από αυτό που θα συμβεί στο Eurogroup. Η απάντηση είναι σε τεράστιο βαθμό. Αν υπάρξει συμφωνία για ένα συμβόλαιο ή όπως αλλιώς θέλετε, το υπόβαθρο αλλάζει εντελώς και θα είμαστε σε θέση να λάβουμε πολύ πιο ευνοϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: