Κυβερνητική αμηχανία για τα περί «ρήξης» του Γιάνη Βαρουφάκη




Κι ενώ τα νέφη στον «ουρανό» της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον πολύ βαριά, με την αγωνία εάν οι μεταρρυθμίσει που θα προταθούν από ελληνικής πλευράς θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές ή το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ενώπιον συγκεκριμένου και όχι γενικόλογου τελεσιγράφου τις επόμενες ημέρες, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, από τα Χανιά της Κρήτης, στο ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές της χώρας προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση και την κοινωνία…

Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στα Χανιά για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου, με φυσικό επακόλουθο να τραβήξει το ενδιαφέρον πάνω του, με τον κόσμο να τον πλησιάζει για να φωτογραφηθεί μαζί του και να του μιλήσει. Όταν μια κυρία του φώναξε «είμαστε μαζί σας», καταγράφηκε να απαντά αυθόρμητα «αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως». Η αναφορά αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σάλο και σχόλια από βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ότι δε γνωρίζει τι εννοούσε ο υπουργός, παίρνοντας όμως σαφείς αποστάσεις: «Ρήξη στο μυαλό του Τσίπρα δεν υπάρχει, ρήξη σε εμάς δεν υπάρχει. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι εδώ που έφτασε το ελληνικό ζήτημα και οι εταίροι θέλω να πιστεύω ότι θα καταλάβουν, ότι και τη ρευστότητα πρέπει να δώσουν και ότι σε μέτρα περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας δεν πρέπει να επιμένουν».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χαρακόπουλος, Τσιάρας και Τζαβάρας, ζήτησαν εξηγήσεις με ερώτησή τους προς τον υπουργό, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτικές του αναφορές, υπογράμμισε ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης δεν δικαιούται να προβαίνει σε τέτοιον σχολιασμό δημόσια, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Εάν ο κ. Βαρουφάκης λέει ‘ακολουθήστε μας στη ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα’, εμείς είμαστε μαζί του. Αν εννοεί ‘ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας’, είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, μια πολιτική δηλαδή σύγκρουσης με την Ευρώπη».

Το ΠΑΣΟΚ, δια του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, απέδωσε τη διατύπωση στην ενόχληση για την απουσία του από το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Βερολίνο. Την εκδοχή αυτή δείχνουν να υποστηρίζουν και δημοσιεύματα που έφεραν τον υπουργό να σκέπτεται την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει τοποθέτηση επ’ αυτού από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Τελευταία ερμηνευτική εκδοχή, είναι το ενδεχόμενο σκόπιμης αν και φαινομενικά «αθώας» (υπό την έννοια ότι ίσως δεν πίστευε πως θα καταγραφόταν) αναφοράς, με στόχο να διαμηνύσει εκτός Ελλάδος ότι η πίεση που θα ασκηθεί στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι χωρίς κάποια όρια, εκτιμώντας ότι και η πλευρά των δανειστών φοβάται το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δίνει υπόσταση και σε γερμανικές αναφορές (επικεφαλής Ινστιτούτου IFO), ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να σχεδιάζει «αιφνιδιαστική έξοδο» από την Ευρωζώνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: