Σχεδόν 200 πρώην ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία καταδίκασαν την εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου, επανειλημμένα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την πολιτική επαναπροσέγγισης με το Ιράν που προωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Νετανιάχου την ίδια ώρα μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, καλεσμένος από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Στην ομιλία του στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου στράφηκε κατά της πολιτικής Ομπάμα για το Ιράν. Ο Νετανιάχου είχε επαφές και με εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, ώστε να ασκηθεί πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο και εν των έσω. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, πάντως, στην συνέντευξη που παραχώρησαν, κατηγόρησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το ταξίδι τους στις ΗΠΑ, το οποίο, όπως είπαν, υπονομεύει τις σχέσεις του Ισραήλ με τη μεγάλη σύμμαχο χώρα.

Ανάμεσα στους μετέχοντες στη ήταν και ο υποστράτηγος ε.α. Αμόν Ρεσέφ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τον Νετανιάχου να σταματήσει να ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα, «πριν να είναι πολύ αργά. Μια ρήξη μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια του Ισραήλ», όπως είπε.

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, υποστράτηγος Αμιράμ Λεβίν, κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως, αντί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, για την επίλυση του προβλήματος του Ιράν, προτίμησε να πάει στις ΗΠΑ και να προκαλέσει.

«Τέτοιες ενέργειες προσβάλουν τον Αμερικανό πρόεδρο και βλάπτει την εικόνα του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Το Ισραήλ χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιο αδύναμο, στρατηγικά και κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια να έρθει το Ιράν πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων», κατέληξε.

Από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, πάντως, η εν λόγω συνέντευξή Τύπου χαρακτηρίστηκε ως «προπαγάνδα της αριστεράς, η οποία τροφοδοτείται με εκατομμύρια αμερικανικών δολαρίων από αριστερούς κύκλους του εξωτερικού»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: