Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Ο Αμερικανός Πρέσβης John Koenig αποφάσισε να ολοκληρώσει τη θητεία του στη Λευκωσία με μια προβοκάτσια ολκής. Με τη γνωστή ανάρτηση του στο Twitter προσπάθησε συγκαλυμμένα, αλλά σαφώς σκόπιμα να υποστηρίξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει συμφωνίες με ένα κράτος το οποίο δολοφονεί μέλη της αντιπολίτευσης.

Αυτή είναι μια σαφώς εχθρική ενέργεια προς τη Δημοκρατία. O Πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να τον απομακρύνει, έστω και αν η θητεία του λήγει κανονικά. Με την ενέργεια του αυτή ο κ. Koenig θα έπρεπε να θεωρηθεί αμέσως persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα εδώ και καιρό και η πράξη του αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα από τη Δημοκρατία, διότι πλήττει το κύρος της χώρας και υποσκάπτει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πολύ καλά γνωστές οι προσωπικές θέσεις του Αμερικανού Πρέσβη για το Κυπριακό, τα ζητήματα ενέργειας, τις τουρκικές προκλήσεις και το πάγωμα των συνομιλιών. Με τη στάση και τις ενέργειές του τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία όμως δεν μπορούν να αναπτυχθούν με ομαλό τρόπο, όταν το κλίμα στις σχέσεις του Αμερικανού Πρέσβη και του Προέδρου δεν είναι καλό. Η τελευταία, δημόσια αυτή τη φορά, ενέργεια του κ. Koenig να προκαλέσει δημόσια την Κυπριακή Δημοκρατία και να θίξει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κύπρου με προκλητικό και ανέντιμο τρόπο, δημιουργεί μια ακόμη πιο βεβαρημένη ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να εξομαλυνθεί μόνο όταν αντικατασταθεί ο κ. Koenig.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χώρος για προβοκατόρικες και ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή του κ. Koenig, στην ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία και άλλοι δρώντες με επιρροή πρέπει να προσπαθήσουν, μέσω των οργανώσεων της ομογένειας και άλλων ομάδων πίεσης έτσι ώστε ο επόμενος Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία να είναι άτομο το οποίο μπορεί να προωθήσει με ορθολογικό τρόπο τις σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσιγκτον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: