Υποστήριξη Γερμανών πολιτικών για τη “διευθέτηση” των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου




Βγαίνουν σταδιακά από τη «σκιά» και παίρνουν μιλούν υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

«Πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» δηλώνει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν και επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί.

«Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ανεξάρτητα. «Αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση» τονίζει.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ΚΟ Άντον Χοφράιτερ δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά», ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση».

Θεωρεί ωστόσο απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Διαφορετική άποψη έχει επ΄αυτού η κυρία Σβαν, η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».

Σύμφωνα πάντως με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη. Από το Spiegel υπενθυμίζεται δε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. «Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: