Η παρέλευση του 18μηνου στις 29 Μαρτίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στις δικαστικές αρχές, με τους εισαγγελείς να προτείνουν στο Δικαστικό Συμβούλιο την αποφυλάκιση του γενικού γραμματέα της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και του θεωρούμενου ως «υπαρχηγού» της, Χρήστου Παππά.

Όσον αφορά τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ο εισαγγελέας Προβατάρης προτείνει καταβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και διατήρηση των όρων του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ναζιστική οργάνωση, που προέβλεπε κατ’ οίκον κράτηση.

Όσον αφορά στον «υπαρχηγό», Χρήστο Παππά, ο εισαγγελέας Ασπρογέρακας προτείνει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την παράδοση του διαβατηρίου του, την απαγόρευση μετακίνησης εκτός του Νομού Αττικής, την απαγόρευση μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα, την εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και την υποχρέωση διανυκτέρευσης στην οικία του.

Τον τελευταίο λόγο για τους όρους που θα επιβληθούν, έχει βέβαια το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να αποφανθεί με βούλευμά του.

Η προοπτική της αποφυλάκισης προκάλεσε την ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο αντιφασιστικό κίνημα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είχαν επισημάνει έγκαιρα τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, χωρίς να έχει οριστεί καν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης.

»Η σημερινή πρόταση των αρμόδιων εισαγγελέων, η προσωρινή κράτηση των μελών ηγετικής ομάδας της οργάνωσης να αντικατασταθεί με περιοριστικά μέτρα, επιβεβαιώνει τον κίνδυνο αυτό.

»Η εξέλιξη αυτή, το γεγονός δηλαδή ότι οι ηγέτες μιας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης θα αποφυλακιστούν πριν καν ξεκινήσει η δίκη τους, συνιστά πρωτοτυπία για υποθέσεις ανάλογης σοβαρότητας.

»Η θλιβερή αυτή πρωτοτυπία δείχνει και πόσο ‘σοβαροί’ είναι οι ισχυρισμοί των υπόδικων νεοναζί, σύμφωνα με τους οποίους η δίωξή τους είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, η ποινική λογοδοσία των δραστών εγκληματικών ενεργειών είναι αναπόφευκτη. Στην κατεύθυνση αυτή δε, ανοίγεται ένα νέο πεδίο παρέμβασης για το αντιφασιστικό κίνημα».

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal