Η Μόσχα μιλάει για νέες συζητήσεις για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία




Λίγο υπομονή χρειάζεται έως ότου η ουκρανική πλευρά επιβεβαιώσει την προσέλευσή της στις Βρυξέλλες για την επανέναρξη των συζητήσεων με τη Μόσχα, για το φλέγον θέμα της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, μια υπόθεση που επηρεάζει άμεσα τον ανεφοδιασμό και της ευρωπαϊκής αγοράς…

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς η υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου λήγει στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

«Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Ωστόσο, μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από όλες τις πλευρές, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Η νέα διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξέσπασε πέρσι, όταν η Μόσχα αποφάσισε να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοδυτικούς στο Κίεβο. Η Ουκρανία αρνήθηκε να πληρώσει και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο τις παραδόσεις που ξανάρχισαν έξι μήνες αργότερα, χάρη σε μια προσωρινή συμφωνία που κάλυπτε τη χειμερινή περίοδο και λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Η αντιπαράθεση αναζωπυρώθηκε, όταν στα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο απευθείας στις ζώνες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία. Η διακοπή των παραδόσεων αποφεύχθηκε μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία η οποία προέβλεπε τη συνέχισή τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία του φθινοπώρου.

Η ΕΕ ανησυχεί γιατί μια ενδεχόμενη διακοπή των παραδόσεων στην Ουκρανία μπορεί να διαταράξει τον δικό της ανεφοδιασμό καθώς περίπου το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

Φ.Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: