Η Λευκωσία βλέπει συνομιλίες, αλλά κρατά… μικρό καλάθι – Κασουλίδης-Μαυρογιάννης: Πρώτα εκτόνωση κρίσης




Συγκρατημένη είναι η Λευκωσία για τις προοπτικές επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αν και όλοι πλέον κάνουν λόγο για επανεκκίνηση μετά τις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» στα κατεχόμενα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης διαμηνύουν πως έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις εξαρχής, οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης βρισκόμενος στην Ουάσινγκτον, ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα αρχίσουν συνομιλίες προσθέτοντας τα εξής: «Εάν λήξει η NAVTEX και δεν ανανεωθεί και δεν υπάρχει πλέον θέμα έλευσης Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από το Λονδίνο, μιλώντας στο London School of Economics, παρέπεμψε στον Απρίλιο σημειώνοντας τα εξής:   «Νομίζω ότι πλέον τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η επανάληψη των συνομιλιών, ίσως να ήταν πιθανό τις προσεχείς εβδομάδες, κάποια στιγμή τον Απρίλιο ίσως, δεν ξέρουμε ακριβώς. Αλλά ίσως να βρίσκαμε μια διέξοδο επειδή από τη μία πλευρά η τουρκική NAVTEX λήγει στις αρχές Απριλίου και επίσης θα έχουμε ένα διάλειμμα στις έρευνες που διεξάγονται από την ΕΝΙ. Άρα ίσως αυτό να σχημάτιζε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανάληψη των συνομιλιών. Θα δούμε τί θα συμβεί. Το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας σχολίασε ότι πρέπει να καταλάβει πως η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μία κατάσταση από την οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι (win-win situation). Τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει ασφαλώς η Τουρκία να αποδεχθεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει αυτόνομος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιταχθούμε στη λογική της de facto ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία, που ήταν η λογική την οποία παρουσίασε ο Ερντογάν το Σεπτέμβριο, όταν ήρθε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου», συνέχισε ο διαπραγματευτής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και του συντονιστή ακαδημαϊκού του LSE δρ. Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ο κ. Μαυρογιάννης απέρριψε την ιδέα ενός επιβεβλημένου χρονοδιαγράμματος στις διαπραγματεύσεις.

Οπως εξήγησε, η ιδέα αυτή δεν αρέσει στην κυπριακή πλευρά «όχι επειδή δε θέλουμε να εργαστούμε όσο πιο ταχέως γίνεται, αλλά επειδή όταν ορίζεις μια διορία δίνεις την εντύπωση ότι αν δεν την τηρήσεις τότε θα κάνεις κάτι εναλλακτικό». Όπως συμπλήρωσε, «όσον αφορά εμάς, αρνούμαστε ιδέες περί αυτού που κάποιοι αποκαλούν ‘βελούδινο διαζύγιο’ ή λύση δύο κρατών. (…) Προσωπικά από ηθικής άποψης αρνούμαι να αναλογιστώ το μέλλον της χώρας μου με όρους διαίρεσης».

«Έχουν παράπονα, έχουμε και εμείς»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο και απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν παράπονα οι Αμερικανοί από την Κύπρο απάντησε: «Έχουμε παράπονα και έχουν παράπονα. Και το καλύτερο πράγμα που χρειάζεται μεταξύ φίλων είναι να δίνονται οι εξηγήσεις και να εκφράζουμε τα παράπονά μας κι αν έχουν κι εκείνοι να εκφράσουν παράπονα, να τα ακούσουμε και να τα απαντήσουμε».

Όπως ανέφερε, τα παράπονα επικεντρώνονται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρούν ότι έπρεπε η Κυβέρνηση Πούτιν να βρεθεί κάτω από ένα σύστημα απομόνωσης από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κι όλους τους υπόλοιπους συμμάχους της Ατλαντικής Συμμαχίας.  Για την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα οι Αμερικανοί εκφράζουν παράπονο «στη χρονική συγκυρία, κάποιες δηλώσεις που έχουμε κάνει, αλλά όχι τόσο οι Συμφωνίες για τις οποίες έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις, οι οποίες νομίζω έχουν πείσει ότι λανθασμένα ο διεθνής Τύπος αναφέρεται σε αυτές με τον τρόπο που αναφέρεται».

Ο ΥΠΕΞ διαμήνυσε πως οι Αμερικανοί «θα έπρεπε να είχαν απαιτήσεις εάν τουλάχιστον συμπεριφέρονταν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ΑΟΖ της Κύπρου στηρίζοντας εμάς, τους στρατηγικούς τους εταίρους –όπως μας αποκάλεσαν-, που η στάση μας έναντι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας του ισλαμικού κράτους ήταν άψογη στάση, σε σύγκριση με τη στάση της Τουρκίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: