Οι “καυτοί” διάλογοι δικαστή-Παπακωνσταντίνου




Μετά την απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίσθηκε με ερωτήσεις του πρόεδρου Νικόλαου Πάσσου προς τον κατηγορούμενο.

«Δεν θυμάμαι σε ποιον έδωσα προς φύλαξη το cd της λίστας Λαγκάρντ», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου. Άφησε να εννοηθεί δε ότι το αρχείο της λίστας μπορεί να «πειράχθηκε» από κάποιον «εχθρό» που είχε δημιουργήσει με τις αποφάσεις που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχουν κενά λογικής σε αυτή την ιστορία» είπε ο πρώην υπουργός.

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου του Δικαστηρίου και του κ. Παπακωνσταντίνου:

Πρόεδρος: Πότε φτιάξατε το στικάκι;
Γ. Παπακωσταντίνου: Τον Νοέμβριο.
Πρόεδρος: Όταν ανοίξατε το cd είδατε το σύνολο των αρχείων;
Γ. Παπακωσταντίνου: Δεν θυμάμαι, ήταν πολλά αρχεία. Έχω πει με μεγάλη σαφήνεια πως τα στοιχεία που μου ήρθανε αυτά έδωσα στον κ. Διώτη.
Πρόεδρος: Λέτε ότι χάθηκε το cd. Δεν θυμάστε σε ποιον το δώσατε για φύλαξη;
Παπακωνσταντίνου: Όχι κύριε πρόεδρε. Όποιος σήκωνε το τηλέφωνο στο γραφείο μου σε αυτόν ανέθετα τα διάφορα θέματα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το δώσατε προς φύλαξη στη γραμματέα σας; Καταρχάς σε αυτόν που το δώσατε ήταν γυναίκα;
Παπακωνσταντίνου: Ναι
Πρόεδρος: Σε κάποια από τις επτά γραμματείς; Γιατί έχουν εξεταστεί και έχουν πει όλες όχι…
Παπακωνσταντίνου: Δεν θυμάμαι, πάντως είναι μια τυπική κίνηση ενός υπουργού να δώσει σε κάποια γραμματέα του, το cd να το αντιγράψει σε στικάκι.
Πρόεδρος: Δεν είχατε συρτάρια να κλειδώνουν; Δεν το πήρατε σπίτι;
Παπακωνσταντίνου: Όχι. Ούτε στο σπίτι το πήρα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το φύλαξε ο κ. Αγγελόπουλος;
Παπακωνσταντίνου: Δεν είχε σχέση με αυτά τα πράγματα ο κ. Αγγελόπουλος, δεν ήταν δουλειά του να φυλάει αυτά τα αντικείμενα.

Ο πρώην υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε ο Ι. Διώτης λέγοντας πως επιχείρησε να «συμπτύξει» το χρόνο που είχε στην κατοχή του το στικάκι σε δυο ημέρες.

Πρόεδρος: Όσο ο κ. Διώτης είχε στην κατοχή του το αρχείο, υπάρχει περίπτωση να έγινε εκεί κάποια επέμβαση;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Από τις πραγματογνωμοσύνες προκύπτει πως εκείνη την περίοδο υπάρχει μια χρήση που δεν αποδίδεται στον κ. Διώτη.
Πρόεδρος: Ποιος είχε λόγο να το κάνει;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Έχω πάρει σοβαρές αποφάσεις ως υπουργός, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ κόσμο. Χάλασα μια σούπα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια τέτοια διαγραφή μπορεί να έχει γίνει στο ΣΔΟΕ χωρίς την εξωτερική βοήθεια κάποιων.
Πρόεδρος: Εκφράζετε μια σοβαρή υποψία…
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν το έχω κάνει εγώ. Θυμίζει ένα πολιτικό θρίλερ. Όλο αυτό τον καιρό είμαι πολύ προσεκτικός. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι στο ΣΔΟΕ υπάρχουν άτομα ικανά να κάνουν κάτι τέτοιο. Όλοι γνωρίζουν ότι έχω στείλει επίορκους υπαλλήλους στον εισαγγελέα. Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρχαν πρόσωπα που απειλούσαν την κυβέρνηση της οποίας εγώ ήμουν μέλος.
Πρόεδρος: Η γνώση σας σε επίπεδο υπολογιστών ποια είναι;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαι ένας καλός χρήστης, δεν είμαι προγραμματιστής.
Όλες οι ημερομηνίες είναι φερόμενες στα ανοίγματα στο CD και στο στικάκι, όπως κατέθεσαν οι ειδικοί μάρτυρες. Μπορούσε κάποιος να μου την είχε στήσει.
Είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στους γραμματείς μου παρά στο ΣΔΟΕ.

Εφόσον ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ερωτήσεων του πρόεδρου Νικόλαου Πάσσου προς τον κατηγορούμενο ξεκίνησαν οι ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας, Ξένης Δημητρίου.
«Από το ΣΔΟΕ διέρρεαν ένα σωρό πράγματα. Διέρρεαν οι εντολές ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα. Από το γραφείο μου δεν διέρρεε τίποτα. Είχα πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη γραμματέα μου από ό,τι στο ΣΔΟΕ» ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εισαγγελέας: Τότε έπρεπε να τους έχετε απολύσει όλους. Εσείς ήσασταν ο προϊστάμενός τους;
Πρόεδρος: Είναι ενδιαφέρον το ζήτημα αλλά δεν είναι εδώ υπό κατηγορία το ΣΔΟΕ.
Εισαγγελέας: Λέτε ότι δώσατε στον κ.Καπελέρη τη μισή λίστα; Δηλαδή δεν τον εμπιστεύεστε για όλη τη λίστα αλλά για τη μισή;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Είπα στην απολογία μου ότι δεν του έχω δώσει 2.000 ονόματα γιατί θα διέρρεαν. Του έδωσα 20 και έτσι αν έβγαιναν αυτά τα 20 θα γνώριζα ποιον να κυνηγήσω.
Εισαγγελέας: Στείλατε μετά το αρχείο με τον οδηγό σας;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, του εμπιστεύομαι τη ζωή μου.
Εισαγγελέας: Είναι άλλο η ζωή σας άλλο τα στοιχεία;

Η εισαγγελικός λειτουργός της έδρας τόνισε ότι κ. Παπακωνσταντίνου έπρεπε να ζητήσει να ελεχθούν όλοι οι υπολογιστές που υπήρχαν στο γραφείο του και ειδικά αυτόν του συνεργάτη του Γιώργου Αγγελόπουλου.
Πάντως ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν ήταν ο καλύτερος χειρισμός» που έκανε για το επίμαχο CD.

Μετά από σειρά απαντήσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών που έγιναν κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, το μέλος του δικαστηρίου Κωνσταντίνος Τσόλας, έκανε την παρατήρηση ότι χάθηκε το CD αλλά χάθηκε και το διαβιβαστικό έγγραφο που το συνόδευε.

Δημήτρης Κράνης (μέλος του δικαστηρίου): Είναι δυσμενές ότι ο κ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι;
Παπακωνσταντίνου: Προφανώς θα ήθελα να υπάρχει CD και το στικάκι.
Γεώργιος Μπόμπολης (αναπληρωματικός εισαγγελέας του δικαστηρίου): Δώσατε τον φορητό υπολογιστή σας να ελεγχθεί ;
Παπακωνσταντίνου: Όχι.
Γεώργιος Μπόμπολης: Και αν ανοίγατε το CD στο σπίτι σας με το φορητό υπολογιστή;
Παπακωνσταντίνου: Δεν το έχω κάνει αυτό.
Γεώργιος Μπόμπολης: Κάνετε λόγο για σκευωρία σε βάρος σας τι εννοείται;
Παπακωνσταντίνου: Περίεργα περιστατικά από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ με την βοήθεια άλλων προσώπων και με την συμμετοχή κάποιων κέντρων.

Κλείνοντας η αποδεικτική διαδικασία της δίκης ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά ούτε και να κυκλοφορήσει και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πάω ένα σινεμά με την γυναίκα μου. Κυκλοφορώ με φρουρά. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού Οικονομικών του μνημονίου. Εάν δεν υπήρχε η δίκη θα είχα φύγει στο εξωτερικό».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο – www.amna.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: