Οι Ευρωπαίοι διατηρούν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία εκτός αν τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ




Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει ενδεχομένως στη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως τα τέλη του έτους, αναφέρει ανταπόκριση των Naftali Bendavid και Matthew Dalton από τις Βρυξέλλες στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «EU Reaches Agreement to Keep Russian Sanctions In Place» σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα εξαρτηθούν από την «πλήρη εφαρμογή» της πρόσφατης συμφωνίας κατάπαυσης πυρρός που επιτεύχθηκε στο Μινσκ και η οποία προβλέπει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Τα κ-μ της ΕΕ σχεδιάζουν τώρα να καθυστερήσουν έως τον Ιούνιο την όποια επίσημη απόφαση για παράταση των κυρώσεων, η πρόσδεσή τους ωστόσο με την συμφωνία του Μινσκ και το χρονοδιάγραμμα που τη συνοδεύει καθιστά αμφίβολη την άρση των κυρώσεων πριν από την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος. «Πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Η απόφαση θα μπορούσε παράλληλα να παράσχει ευελιξία στις χώρες της ΕΕ για χαλάρωση των κυρώσεων εάν η Ρωσία προβεί σε πράξεις συμφιλίωσης πριν από τα τέλη του έτους. Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επεδίωκαν παράταση των κυρώσεων και εκείνων που υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προκλητική ενέργεια, τη στιγμή που η εύθραυστη συμφωνία του Μινσκ φαίνεται να εφαρμόζεται.

Η ανακοπή της επιτυχούς έκβασης της κατάπαυσης πυρρός αναδεικνύει τις ρωγμές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βαλτικές χώρες υιοθέτησαν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας, σε αντίθεση με τους ηγέτες της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Μόσχα ή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να την επισκεφθούν. Άλλες κυβερνήσεις όπως της Ουγγαρίας δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους στη λήψη κυρώσεων. Οι διαφωνίες αυτές ήταν εμφανείς και στη χθεσινή σύνοδο κορυφής.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι στόχος της Ρωσίας είναι η διατήρηση του ελέγχου, μέσω της συνεχούς δράσης των αυτονομιστών, σε περιοχές της Αν. Ουκρανίας, ώστε να διατηρήσει η Μόσχα σημαντική επιρροή σε ολόκληρη την Ουκρανία. Παρόμοιες «παγωμένες συγκρούσεις» επιμηκύνουν ήδη την επιρροή της Ρωσίας σε χώρες όπως τη Γεωργία, τη Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν.

http://www.wsj.com/articles/ukraine-calls-on-eu-to-stand-firm-on-russian-sanctions-1426764744

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: