Η ελληνική κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορία που έγινε γνωστή αργά χθες το απόγευμα από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, θα φέρει τελικά στη Βουλή για συζήτηση την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Η αντιπολίτευση, εκτός από συζήτηση, έχει ζητήσει και την ψήφιση της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση εξαρχής ισχυρίζεται ότι, επειδή ακριβώς δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά για παράταση δανειακής σύμβασης σε μία μεταβατική φάση-γέφυρα εν όψει άλλης, ολοκληρωμένης, δεν είναι υποχρεωμένη δια του κανονισμού της Βουλής να την θέσει σε ψηφοφορία.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης είχε υποστηρίξει ότι η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή δεν χρειάζεται, «αφού η νομοθεσία μας και το θεσμικό μας πλαίσιο δεν απαιτεί κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε ότι απορεί «με τη βιασύνη της αντιπολίτευσης, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, διότι αυτοί μέσα στο μυαλό τους έχουν ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο όπως αυτά που υπέγραφαν αυτοί και βιάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα έρθει για να το ψηφίσουν ως μνημόνιο. Εμείς τους λέμε ότι δεν είναι μνημόνιο και γι` αυτό δεν χρειάζεται να έρθει και να ψηφιστεί από τη Βουλή».

Όμως, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, έχουν δηλώσει ότι είναι θέμα αρχής για μία κυβέρνηση που έχει υποσχεθεί πλήρη διαύγεια σε κάθε θεσμική λειτουργία, και ιδίως του Κοινοβουλίου, να φέρει και αυτήν τη σύμβαση ενώπιον της ολομέλειας, και για συζήτηση, και για ψήφιση.

«Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή έγκριση για τετράμηνο συμφωνία. Ας ζητήσει άμεσα και το Ναι της Βουλής. Είναι θέμα λογικής συνέπειας και δημοκρατίας», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου όταν είχε τεθεί πρώτη φορά το θέμα αυτό ο κ. Παπαδημούλης.

Κυβερνητικές πηγές σήμερα υπογραμμίζουν ότι με τη συζήτηση της παράτασης της δανειακής σύμβασης στη Βουλή, «θα καταδειχθεί ότι καμία δέσμευση δεν υπάρχει, και απλά δίνεται ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Και επαναλαμβάνουν, τέλος, οι ίδιες πηγές, χωρίς να κάνουν λόγο και για ψήφιση, μόνο συζήτηση, ότι πρόκειται για «μια συμφωνία που ακύρωσε το email Χαρδούβελη θέτοντας μια εθνική μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: