Ξεχωριστής αναφοράς χρήζουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας στη Γερμανία, Στέφεν Ζάιμπερτ και της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι, στη σημερινή ενημέρωση, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το διάβημα, στο οποίο προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το θέμα των αποζημιώσεων για τη ναζιστική κατοχή…

Η Σέμπλι έκανε λόγο για «κλασικό εργαλείο της διπλωματίας» το οποίο λαμβάνεται υπό όψιν, προσθέτοντας όμως, ότι στη διπλωματία είναι σημαντικό να σέβεται κανείς την εμπιστευτικότητα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενη στο θέμα της ενδεχόμενης κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα και στο εάν το Βερολίνο προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο, η κ. Σέμπλι άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο αν η ελληνική πλευρά το εννοούσε σοβαρά.

Κάπου εκεί παρενέβη ο Στέφεν Ζάιμπερτ για να διευκρινίσει, ότι «όλα όσα συζητώνται στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι σοβαρά και όπου είναι απαραίτητο, παραπέμπουμε στο Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι η ασυλία των κρατών είναι σταθερό και αδιαμφισβήτητο κομμάτι του εθιμικού διεθνούς δικαίου, γεγονός το οποίο, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης το 2012.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση που θέλει το πολιτικό και το νομικό θέμα να έχουν οριστικά διευθετηθεί και ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο ο Νίκος Κοτζιάς πρότεινε σύσταση επιτροπής ειδικών, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν κάτι έχει νομικά διευθετηθεί, είναι νομικά διευθετημένο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: