Σύγχυση προκαλούν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία, καθώς οι μισές δείχνουν άνετη νίκη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ενώ οι άλλες μισές το φέρουν να μην μπορεί να σχηματίσει καν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές εξηγούν πως αυτός είναι και ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τις τελευταίες βδομάδες κάνει εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες αναστατώνουν ακόμη και το κόμμα του.

Πάντως ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι μελετούν όλες τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι τα ποσοστά του ΑΚΡ σε αυτές τις εκλογές θα είναι ελαφρώς μειωμένα σε σχέσεις με τις προηγούμενες αναμετρήσεις φτάνοντας το 45%. Εκτιμούν ότι θα καταφέρει να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρει τις 330 έδρες που χρειάζεται για να προχωρήσει με αναθεώρηση του Συντάγματος και υιοθέτηση προεδρικού συστήματος μέσω δημοψηφίσματος.

Ο αριθμός των εδρών του ΑΚΡ θα εξαρτηθεί πάντως από το αν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θα καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10%. Αν τα καταφέρει τότε τα νέα θα είναι άσχημα για το ΑΚΡ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Genar προβλέπει 47% για το ΑΚΡ και για το HDP ότι δεν θα περάσει το εκλογικό όριο του 10%.

Η Konsensus προβλέπει 44,2% για το ΑΚΡ και ότι το HDP θα περάσει το εκλογικό όριο του 10%.

Η SONAR προβλέπει ότι το ΑΚP θα λάβει 40% και δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ για το ΗDP προβλέπει 11,4%.

Η Gezici προβλέπει 39,9% για το ΑΚΡ και 11,4% για το HDP.

Η ΜΑΚDanışmanlık προβλέπει 47,7% για το ΑΚΡ και 9,1% για το HDP.

Η ORG Araştırma προβλέπει 50% για το ΑΚΡ και 8,4% για το HDP.

Αυτό όμως που προσπαθούν να εξηγήσουν τώρα οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, είναι γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας λύσης του Κουρδικού, ξαφνικά ξεσηκώθηκε και τα βάζει με την κυβέρνηση του κόμματός του και στρέφεται εναντίον αυτής της διαδικασίας. Τι άλλαξε ξαφνικά και ο Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει με δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα»;

Η απάντηση που δίνεται είναι, ότι μετά την έναρξη της νέας αυτής διαδικασίας από τις 28 Φεβρουαρίου, τις επαφές της κυβέρνησης με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την επιστολή Οτσαλάν με τα δέκα σημεία, ο Ταγίπ Ερντογάν είδε τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν. Και μάλιστα λόγω αυτών των επαφών είδε να υπάρχει διαρροή από την μια προς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και από την άλλη προς το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP). Γι’ αυτό και διαφώνησε με την διαδικασία ανοιχτά κάτι που εξελίχθηκε σε κόντρα του ιδίου με την κυβέρνηση Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, CNA – Άννα Ανδρέου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: