Η ομάδα των “Θεσμών” συνεχίζει… – Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ “καθορίζει” τις εξελίξεις για το ΔΝΤ




Του  ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η συμπόρευση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας θα συνεχιστεί, ως έχει, και γιά την απόφαση αυτή έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία και την έχει αποδεχθεί. Όμως, η Αθήνα “ταλαιπωρείται” και δυσκολεύεται να αποφασίσει την κάθοδο της Αποστολής του Ταμείου στην ελληνική πρωτεύουσα, φοβούμενη αντίδραση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου στην ομάδα των «Θεσμών», διότι διαθέτει τη τεχνογνωσία, αλλά έχει και τη δυνατότητα να κάνει τις αναγκαίες επιθεωρήσεις ώστε να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα.

«Μόνο το ΔΝΤ μπορεί να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του χρέους και να επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ενημερωμένη πηγή.

Οι λεπτομέρειες και ο συντονισμός αυτής της νέας προσπάθειας θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και αφού ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι λογικό, εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο της συνεργασίας, αλλά κυρίως για τις αξιολογήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολ Τόμσεν, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο κ. Ρίσι Γκογιάλ ως επικεφαλής της Αποστολής, έχουν μερικές (νέες) ιδέες που θα μοιραστούν με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών σύντομα.

Η πηγή είπε στο «ΕτΚ» ότι αν και οι επιθεωρήσεις γίνονται επί τόπου, δηλαδή στις χώρες με Προγράμματα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες μερικές συναντήσεις -όχι όλες- για θέματα ουσίας να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό για να εξυπηρετηθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, οι συναντήσεις τεχνικού περιεχομένου θα γίνονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στην Αθήνα, καθώς έτσι και αλλιώς οι συζητήσεις διεξάγονται μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Δεν έχουν συζητήσει ακόμη το πότε, το πού, το πώς και άλλα σοβαρά ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση», είπε η πηγή, αλλά αυτό θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Το Ταμείο, πάντως, μπορεί να υποχωρήσει σε παρόμοια θέματα, που δεν θεωρούνται ουσίας. Ομως, στα σοβαρά ζητήματα, όπως διεφάνη και από την ενημέρωση του κ. Τόμσεν στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, την Τετάρτη, δεν θα υποχωρήσει. Πηγή εκτός Ταμείου, με γνώση των σκέψεων των στελεχών του, δήλωσε στο «ΕτΚ» ότι το ΔΝΤ αδικεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση επειδή επιρρίπτεται σε αυτήν η ευθύνη της απόφασης για τη μελλοντική τους σχέση. Το ΔΝΤ έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία και να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, υποστήριξε η πηγή, η οποία άσκησε κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση. «Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη στραγγάλισε την Ελλάδα, και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η σημερινή επιρρίπτουν τις ευθύνες στο ΔΝΤ επειδή είναι πιό βολικό».

Οπως υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, η Αποστολή του Ταμείου είναι έτοιμη για την επιθεώρηση και απομένει μόνο η απόφαση της Αθήνας, η οποία «ταλαιπωρείται» για να την λάβει, λόγω των εσωτερικών αναταράξεων στο κόμμα. Οι Ελληνες συνομιλητές του ΔΝΤ είναι ειλικρινείς, δήλωσε η πηγή, διότι ομολογούν τα «θέλω» τους και αυτά δείχνουν συμπόρευση με το Ταμείο, έστω και αν η κομματική τους βάση είναι κάθετα εναντίον. Ομως, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, η οποία επειδή θα ληφθεί υπό πίεση, μπορεί να μην είναι η ορθή.

Το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι για να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση πρέπει να παραδώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Και πρώτο θέμα αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι το συνταξιοδοτικό.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους έχουν παγώσει εντελώς, και αυτό το διάστημα η κ. Λαγκάρντ είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης με το Βερολίνο. Πιστεύει και αυτή, ότι το κούρεμα μπορεί να εκτροχιάσει τις οικονομίες των μικρών χωρών, οι οποίες έχουν δανειστεί με υψηλό επιτόκιο για να δανείσουν την Ελλάδα με μικρότερο. Εάν υποστούν κούρεμα τα δανεικά των χωρών μελών της Ευρωζώνης, οι ίδιες πρέπει να τα αποπληρώσουν στους δικούς τους δανειστές, μία εξέλιξη που θα ανοίξει ξανά τους ασκούς του Αιόλου για την Ευρωζώνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: