Το σκεπτικό βάσει του οποίου δεν πρέπει να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέπτυξε κατά την αγόρευσή του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο δεύτερος συνήγορος του κατηγορουμένου, Τάκης Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), κατά την έναρξη της αγόρευσης του, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι η εισαγγελέας της έδρας, κλείνοντας την αγόρευσή της, είπε ότι «ο κ. Διώτης ξέρει πάρα πολλά και αρνείται να μιλήσει».

Κύριοι δικαστές, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, σας λέει ο κατηγορούμενος ότι «μου την έστησαν» και σας φέρνει στοιχεία, ενώ κάποιος παίζει με τις ημερομηνίες μέσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του επισήμανε ότι δεν είναι επιχείρημα σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρωτοκολλήθηκε το CD που στάλθηκε από τη Γαλλία με τη λίστα Λαγκάρντ, αφού ο κατηγορούμενος λέει «ναι, το παρέλαβα, αλλά το έχασα».

Ο κ. Βασιλακόπουλος έθεσε το ερώτημα ποια ζημία μπορεί να έχει προκαλέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και προσέθεσε ότι η ζημιά είναι αυτή που προκλήθηκε από τους τρεις συγγενείς του από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό όμως, δηλαδή το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων των συγγενών, θα κριθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια, καθώς η βεβαίωση της Δ.Ο.Υ για τα ποσά του φόρου που έχουν καταλογιστεί στους συγγενείς δεν είναι άμεσα απαιτητά, αφού δεν έχουν κριθεί οριστικά από τα Διοικητικά Δικαστήρια, ανέφερε ο εν λόγω δικηγόρος.

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν υπάρχει ζημιά, αλλά ούτε υπάρχει άνθρωπος για τη ζημιά. Γιατί τότε κατηγορούμε τον πρώην υπουργό Οικονομικών για απόπειρα απιστίας, αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια ανάφερε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου στηρίζονται στη λίστα Λαγκάρντ, που στάλθηκε για δεύτερη φορά από τη Γαλλία. Όμως η λίστα αυτή αποκτήθηκε παράνομα από τις γαλλικές αρχές και κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο έγγραφο, προσέθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος. Έτσι, είτε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε είτε όχι τα ονόματα των τριών συγγενικών προσώπων από την επίμαχη λίστα, η λίστα αυτή δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη επειδή είναι παράνομη ως προϊόν υποκλοπής, σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι κάποια πολιτικά κόμματα ή κάποιοι κύριοι θέλουν τον κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενο. Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, όποτε θα αγορεύσει ο τρίτος εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Οικονομικών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παν. Τσιμπούκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: