Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια… με εξαιρέσεις




Η κυβερνητική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα αποφανθεί για το ποιος ευθύνεται για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων, αποφασίζοντας βέβαια η αρχή να γίνεται από τον Οκτώβρη του 2009, παρότι η «παρενόχληση» της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε αρκετά νωρίτερα, άρα αφορούσε αποφάσεις που ελήφθησαν και σε προγενέστερο στάδιο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του προεδρείου της ΚΟ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έγινε με την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μαντάς.

Η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής αφορά τέσσερις κρίσιμες περιόδους:

Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).

Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.

Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.

Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε λέγοντας ότι «όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα», προσθέτοντας, «ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν.Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και συμπληρώνει: «Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή».

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην έκανε φυσικά αναφορά για την περίοδο Καραμανλή 2004-2009, όμως επεσήμανε στην κυβέρνηση ότι «ξέχασε» να συμπεριλάβει και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, «όπου έχουν υπογράψει φαρδιά – πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο».

Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, εφημερίδα «Αγορά», λέγοντας τα ακόλουθα: «Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3», συμπληρώνοντας, «αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010», κάνοντας λόγο για «συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς», για τις οποίες δήλωσε πως «δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: