Ερευνα για εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η εταιρεία Focus σε κυπριακά κόμματα




Οι έρευνες της Γενικής Εισαγγελίας θα πρέπει να επεκταθούν στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αλλά και στη διερεύνηση των υπολοίπων 47 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να διαφανεί ποιοι κατά έμμεσο ή άμεσο τρόπο έχουν δωροδοκηθεί ή χρηματιστεί και ποια ανταλλάγματα έδωσαν στην εταιρεία Focus, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Σιζόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τη Γενική Εισαγγελία να καλεί τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ως ΓΓ του ΑΚΕΛ για να καταθέσουν αναφορικά με την υπόθεση της εταιρείας Focus.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε κατά τρόπο ξεκάθαρο τονίσει την αναγκαιότητα αυτή η έρευνα να προχωρήσει μέχρι το τέλος και να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει οι ανακρίσεις να προεκταθούν και στα αντίστοιχα κόμματα, για να διευκολυνθεί και να διαλευκανθεί εάν και πόσο είχαν οποιοδήποτε χρηματισμό».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «αναμένουμε από τη Γενική Εισαγγελία ότι θα προχωρήσει και στη διερεύνηση των υπολοίπων 47 εκατομμυρίων ευρώ που μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί ποιοι τα έχουν πάρει και θα πρέπει την ίδια στιγμή να επιβεβαιωθεί εάν όσοι έλαβαν χρήματα και κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχουν χρηματιστεί ή έχουν δωροδοκηθεί τι ανταλλάγματα έδωσαν προς τη συγκεκριμένη εταιρεία και κυρίως εάν αυτή η δωροδοκία έχει οποιαδήποτε σχέση με το μεγάλο τραπεζικό και οικονομικό σκάνδαλο που προέκυψε στην πατρίδα μας και που οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα ο λαός μας».

Όπως ανέφερε η εφημερίδα “Πολίτης”, κύριος στόχος της Νομικής υπηρεσίας, η οποία μελετά σχετική εισήγηση της ανακριτικής ομάδας, είναι η πλήρης τεκμηρίωση της σχέσης Βγενόπουλου – Ζολώτα μέσω της διερεύνησης  των 2 εκατ. ευρώ που φέρονται να εισέπραξαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατά τη διετία 2007-2008.

Ο κ. Αναστασιάδης ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το 2008, θα κληθεί να απαντήσει μέσω ποιών διαδικασιών μεταφέρθηκε στα ταμεία του κόμματος το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Χριστόφιας, ως γ.γ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος για την προεδρία το 2008, θα κληθεί να απαντήσει για τη διοχέτευση στα ταμεία του κόμματος και της καμπάνιας του ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.

Η νομική υπηρεσία σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ενώπιον σοβαρού διλήμματος, καθώς όπως ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ο Γενικός Εισαγγελέας δεν διερευνώνται ποινικά αδικήματα. Οι δύο καταθέσεις πιστεύεται ότι πιθανό να διαλευκάνουν το ευρύτερο σκάνδαλο της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια, όπως τεκμηριωθεί η σχέση Βγενόπουλου – Ζολώτα μέσω της διερεύνησης των 2 εκατομμυρίων, που φέρονται να διοχετεύθηκαν στα δύο κόμματα τη διετία 2007-2008.

Πιθανό δε, να προκύψουν νέα στοιχεία γύρω από τις διερευνώμενες υποθέσεις κατά του Αντρέα Βγενόπουλου, που να καθιστούν αναγκαία την επίσπευση της κλήτευσης του στην Κύπρο, προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή, στα όσα βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: