«Επιδρομή» στη δημόσια υγεία από την ελληνική κυβέρνηση που αναζητά ρευστό, “βλέπουν” οι FT




Για επιδρομή από την ελληνική κυβέρνηση στα ταμεία της δημόσιας υγείας  προς άγραν ρευστότητας κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times. Όπως αναφέρεται, την Τρίτη ζητήθηκε από αξιωματούχους του εθνικού συστήματος υγείας να παραδώσουν 50 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά για την καταβολή οφειλών σε εργαζομένους στον τομέα υγείας.

Παράλληλα, επικαλούμενη αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας η εφημερίδα αναφέρει ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα υπήρξε απρόσμενη παρακράτηση 150 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις νοσοκομειακές προμήθειες. Αξιωματούχος χαρακτηρίζει αυτές τις δύο κινήσεις «πρωτοφανείς».

Επιπλέον αναφέρεται πως έως τώρα η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 600 εκατομμύρια ευρώ από ρευστό κρατικών επιχειρήσεων, όπως το μετρό, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Άλλα 300 εκατομμύρια από κοινοτικές επιδοτήσεις για αγρότες διοχετεύθηκαν στην πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τη διαχείριση της κρίσης ρευστότητας.

Υπό όλη αυτή την έλλειψη προόδου, σημειώνεται, έχει αρχίσει να επιταχύνεται από ορισμένους η προετοιμασία για την περίπτωση να ξεμείνει  η Ελλάδα από ρευστό. Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επανεξετάζει την κοινοτική νομοθεσία για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η ΕΚΤ ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες πως καθιστά νομικά δεσμευτικό το όριο που είχε θέσει στη συμμετοχή τους στην έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Αναλυτής του συμβουλευτικού οίκου Eurasia Group προειδοποιεί ότι η Ελλάδα «βρίσκεται ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» και η κυβέρνηση στην «άκρη του γκρεμού» από την οποία κάλλιστα μπορεί να πέσει.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι τυχόν αδυναμία αποπληρωμής των 450 εκ. της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου δε θα είναι απαραίτητα καταστροφική, καθώς δε λογίζεται άμεσα ως αθέτηση πληρωμής – αν και η Ελλάδα θα χάσει το δικαίωμα χρηματοδότησης από το Ταμείο, από το οποίο θα προερχόταν το μισό της τελικής δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Μεγαλύτερη αναταραχή θα προκαλούσε η αδυναμία πληρωμής των εντόκων γραμματίων που λήγουν στις 14 και 17 Απριλίου, καθώς θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ρήτρες άλλων χρεωστικών υποχρεώσεων που θα τις καθιστούσε άμεσα εξοφλητέες. Σημειώνεται πως το όριο από την ΕΚΤ δημιουργεί πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον το 20% του χρέους που λήγει στις 14 Απριλίου κατέχεται από επενδυτές εκτός Ελλάδας και οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τη διαφορά από την αναμενόμενη απόφαση αυτών των επενδυτών να μη δεχθούν παράταση της αποπληρωμής.

Στις πληροφορίες για την απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την αγορά εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται και η Daily Telegraph, σχολιάζοντας ότι η Φρανκφούρτη σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης. Όλα αυτά την ώρα που όπως γράφει η εφημερίδα οι εκροές καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Telegraph και πολλές άλλες εφημερίδες στέκονται στις αναφορές που έκανε στην Ελλάδα την Τρίτη ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ενημέρωνε την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Ο κ. Όσμπορν προειδοποίησε πως θεωρεί ότι οι πιθανότητες ενός Grexit έχουν αυξηθεί λόγω της κακής ατμόσφαιρας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ευρωζώνης και Ελλάδας – τόσο κακής που είναι «απτή», σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό.

Αν και όπως τόνισε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, παρόλα αυτά μπορεί να συμβεί λόγω λανθασμένων βημάτων και κακής κρίσης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει στην ευρωζώνη, αλλά πιθανή έξοδός της τώρα θα ήταν «τραυματική» για όλη την Ευρώπη.

Αθανάσιος Γκαβός, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: