Η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά χαρτιά για μεταρρυθμιστικά μέτρα




Κατόπιν νεώτερης, διορθωτικής ενημέρωσης από το Μέγαρο Μαξίμου, οι εργασίες του τεχνικού κλιμακίου των Βρυξελλών που έχει αντικαταστήσει την μέχρι τώρα «Τρόϊκα», γνωστό πλέον ως Brussels Group, θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο, και όχι σήμερα, Παρασκευή, όπως αρχικά ελέχθη, με βάση τη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τις μεταρρυθμίσεις που αρχικώς δεν είχαν κριθεί «επαρκώς τεκμηριωμένες και σαφείς» από τους εταίρους και δανειστές, που ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει με «ξεκάθαρες προτάσεις» που θα είναι κοστολογημένες και η εκτέλεσή τους θα είναι χρονικά προκαθορισμένη.

Η κυβέρνηση, αυτήν την φορά δεν γνωστοποιεί στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως είχε κάνει με τις γνωστές «7 προτάσεις Βαρουφάκη», το περιεχόμενο της νέας λίστας, παρά μόνο ότι «δεν περιλαμβάνει μέτρα υφεσιακά».

Χρησιμοποιεί τον νέο, σύνθετο όρο  μεταρρυθμίσεις/δράσεις που, όπως λέει, «θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», και που «για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι αυτή η τελευταία επισήμανση, παραμονές της αποστολής της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να έχει και φορολογικά μέτρα που πράγματι θα στοχεύουν στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Στην άτυπη, πάντως, ενημέρωση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, επισημαίνεται ότι οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, «έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ».

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα από πού θα προκύψουν αυτά τα 3 δις, αν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, που σήμερα συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στου Μαξίμου και συζήτησε μαζί του και για τα προτεινόμενα μέτρα, προανήγγειλε ότι ανάμεσα σε αυτά είναι αλλαγές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις σε ΦΠΑ, χωρίς να αναφέρει σε ποια είδη και ποιες υπηρεσίες, καθώς επίσης και σε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ακόμα, κατά τις κυβερνητικές πηγές, το  πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Έκλεισε ο κατάλογος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με δημοσιογραφική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Παρασκευή ξεκινά το Brussels Group στις Βρυξέλλες το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την άτυπη αυτή ενημέρωση συμπεραίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει να δουν οι εταίροι προτού προχωρήσουν σε οριστική συμφωνία «για να μπει ξανά η Ελλάδα σε πρόγραμμα», όπως ανάφερε στο ΚΥΠΕ σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος στην Αθήνα.

Λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει γνωστές. Μια ιδέα έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου μετα από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε στους δημοσιογραφους ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Από κυβερνητικής πλευράς, το μόνο που λέγεται με σαφήνεια είναι ότι ο κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία μετα την επεξεργασία των προτεινόμενων μέτρων από το τεχνικό κλιμάκιο των Βρυξελλών, θα συνεδριάσει, πιθανότατα τη Δευτέρα, το Euroworking Group και αν και εκεί δεν υπάρξει εμπλοκή ίσως την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάσει το Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις.

Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: