Εκανε πίσω ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών: Δεν θα κάνει πρωταπριλιά στην Κύπρο, όπως είχε προγραμματίσει




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ θα έλθει στην Κύπρο την 31η Μαρτίου και θα αναχωρήσει αυθημερόν από το νησί, αποφεύγοντας να βρίσκεται εδώ την πρωταπριλιά.

Η ενημέρωση που υπάρχει από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης, είναι πως ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος αρχικά προγραμμάτιζε να παραμείνει και την 1η Απριλίου, επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για να μεταβεί στα κατεχόμενα και να συναντήσει τον Ντερβίς Έρογλου, φαίνεται να αναπροσαρμόζει το ταξίδι του. Το πρόγραμμα των επαφών του θα παραμείνει το ίδιο, θα πραγματοποιηθεί όμως σε μια ημέρα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με κυπριακές πηγές, ενώ αρχικά είχε διαμηνύει πως θα ερχόταν στο νησί μέσω των βρετανικών βάσεων( θα προσγειωνόταν στο Ακρωτήρι) νεώτερη ενημέρωση αναφέρει πως θα έλθει μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας. Από βρετανικής πλευράς έχει αναφερθεί πως το πρόγραμμα του θα οριστικοποιηθεί  το Σαββατοκύριακο και πως ο κ. Χάμοντ βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή. Αυτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκ νέου ανατροπές.

Είναι πάντως σαφές πως το ταξίδι του αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Κυρίως για την επιλογή των ημερομηνιών αλλά και για το γεγονός ότι θα μεταβεί στα κατεχόμενα και να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Είτε το παραδέχονται είτε όχι οι Βρετανοί, η μετάβαση στα κατεχόμενα, δεκαοκτώ ημέρες πριν τις ψευδοεκλογές συνιστά στήριξη στον Έρογλου. Στις ελεύθερες περιοχές ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Όπως συναφώς αναφέρουν πληροφορίες η περιοδεία του Βρετανού ΥΠΕΞ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αφορά την ενημέρωση των κυβερνήσεων για το «όραμα του Κάμερον για την Ε.Ε.». Την ίδια ώρα, η επίσκεψη και σε άλλες χώρες της περιοχής συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις( θα έλθει στην Κύπρο από το Ιράν).

ΕΡΟΓΛΟΥ: «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ Τ/Κ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΤΟ πολιτικό του όραμα ανακοίνωσε  ο Ντερβίς Έρογλου. στο πλαίσιο της «προεκλογικής εκστρατείας» του, το οποίο – είπε – είναι να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, λογική και ειρηνική λύση στο Κυπριακό. Ο Έρογλου ανέφερε  «το όραμά μας ήταν και θα είναι, κατά τη νέα περίοδο, να ενεργούμε κατά τρόπο που να δίδεται προτεραιότητα στην ενσωμάτωση των Τ/κ στη διεθνή κοινότητα καθώς και την εθνική της ασφάλεια».
Οι υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί είναι ο κοινός πλούτος των δύο κοινοτήτων, είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει καλά κατανοητό ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους στα εν λόγω αποθέματα. Επανέλαβε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέσα σε δύο χρόνια το αργότερο, και οι πόροι των υδρογονανθράκων, που έχουν μεγάλη σημασία για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, θα πρέπει να μεταφέρονται στον κόσμο από την Τουρκία, που είναι και ο πιο οικονομικά βιώσιμος δρόμος”.

“Η συνέχιση των αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων εγγυήσεων που μπορεί να προστατεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από φυλετικές προκαταλήψεις και εθνοτικές διακρίσεις, ακόμη και υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης, είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του οράματός μας”.

ΜΠΟΖΚΙΡ: «Υπάρχει ένα ακόμη τείχος στην Κύπρο» – Στη Ρώμη ο Τούρκος αξιωματούχος, είδε τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ  και ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Πάολο Γκεντιλόνι στη Ρώμη. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς με τον Ιταλό ΥΠΕΞ το Κυπριακό, χωρίς όμως να αναφερθεί περισσότερο στο θέμα. Ο κ. Μποζκίρ είπε ότι η Ιταλία στηρίζει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία και συζήτησαν ποια βήματα πρέπει να γίνουν και πως η Ρώμη θα είναι βοηθητική σε αυτή. “Αισθάνομαι ικανοποίηση ότι υπάρχει πλήρης συμφωνίας μας σε όλα τα θέματα”, είπε.

Ο κ. Γκεντιλόνι αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας ότι πρέπει να ενδυναμωθούν. Ο Τούρκος Υπουργός μίλησε και με τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, σε ομιλία του σε διάλεξη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με θέμα “Η Τουρκία στην Ευρώπη: Δυσκολίες και ευκαιρίες”, ο κ. Μποζκίρ είπε ότι το να λύσεις το Κυπριακό είναι πιο εύκολο από το να λύσεις το Ουκρανικό ή το πρόβλημα της Συρίας.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, βλέπει το Κυπριακό και την υποψηφιότητα της ΕΕ σαν “δίδυμα αδέρφια. Γιατί και τα δύο έχουν ένα παρελθόν 50 χρόνων. Μαζί εξελίσσονται. Η Τουρκία επιθυμεί τη λύση αυτού του προβλήματος. Υπάρχουν παράμετροι στις οποίες συμφώνησαν στο παρελθόν οι δύο πλευρές”. Την 25η επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, συνέχισε, είναι λυπηρό να υπάρχει ακόμη ένα τείχος στην Κύπρο. Αφού υπενθύμισε το δημοψήφισμα του 2004 και τη θετική στάση της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εάν είχε λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία και η ΕΕ θα διαπραγματεύονταν 14 κεφάλαια και η επίλυση του προβλήματος θα ήταν παράδειγμα και για άλλες κρίσεις. Επανέλαβε δε ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: