Την εκτίμησή του για τη συμμετοχή της ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής στις εκδηλώσεις και την πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στη Σέλμα της Αλαμπάμα, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, προς τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, σε συνομιλία που είχαν στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 50χρονη επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» (Bloody Sunday).

Ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την παρουσία του και για τον «αγώνα της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκετοί από τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν αφίσα με το ιστορικό εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Life, στο οποίο απεικονιζόταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον τότε αρχιεπίσκοπο Νοτίου και Βορείου Αμερικής Ιάκωβο.

«Σε αυτήν την επέτειο τιμήσαμε όσους αγωνίστηκαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέσα από τις δυναμικές και ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού, των προκαταλήψεων, του φόβου και του μίσους» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, προσθέτοντας ότι «η Σέλμα έγινε ένα σύμβολο» και «ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν εκεί, περπατώντας μαζί με ένα μεγάλο μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλους αγωνιστές».

Κατά την εκδήλωση, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική παρουσιάστηκε ως «ο διάδοχος του αρχιεπισκόπου Ιακώβου, συνεχίζοντας την μακρόχρονη κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

OBAMA-DEMETRIOS-SELMA01-08march2015

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal