Συνεχίζει τα παιχνίδια στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου του ψευδοκράτους πως «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σκέπτονται να σταματήσουν τις διαδικασίες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού».

Σύμφωνα με τον Οσμάν Ερτούγκ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος, σε ένδειξη καλής θέλησης της τουρκικής πλευράς, παραμένει αγκυροβολημένο, στην Αμμόχωστο, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, παρά την εν ισχύ τουρκική Navtex που ισχύει μέχρι τις 6 Απριλίου. Η κίνηση αυτή, κατά τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο, γίνεται επίσης για να «υποβοηθηθεί η προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άιντε».

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο το Άιντε είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, στηρίζοντας απόλυτα τις τουρκικές θέσεις, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά καθώς οφείλει να σταματήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων «για τεχνικούς λόγους», έχει πλέον την ευκαιρία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια το τουρκικό παιχνίδι με το Μπάρμπαρος έχει πετύχει.

Ο Ερτούγκ είπε πως αν οι Ελληνοκύπριοι απαιτούν από την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες, το ίδιο πρέπει να κάνουν και αυτοί. «Αν όμως συνεχίσουν, θα συνεχίσουμε και εμείς. Εναλλακτικά προτείνουμε να συνεχίσουμε μαζί τις έρευνες, ή τουλάχιστον να μην εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε, προσβάλλοντας, κατάφωρα, τη νοημοσύνη κάθε, κατ’ ελάχιστο έστω, γνώστη του Κυπριακού.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι για τη φάση του δούναι και λαβείν των διαπραγματεύσεων», κατέληξε. Αυτό περιμένουν οι άνθρωποι, γι’ αυτό «φορτώνουν» στη ζυγαριά την πλευρά του «δούναι» με κάθε λογής παραλογισμό, ώστε να έχουν να παραχωρούν, παριστάνοντας τους ευέλικτους και τους πρόθυμους, με στόχο να φορτώσουν ένα νέο αδιέξοδο στους Ελληνοκυπρίους. Ήμουνα νιος και γέρασα… και τίποτε δεν αλλάζει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: