ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)
Η Τουρκία, δια του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργού Νταβούτογλου, διακήρυξε την πολιτική «μηδέν προβλήματα με όλους τους γείτονες», κατέληξε όμως στην πολιτική «κανένας γείτονας χωρίς προβλήματα». Η πρόθεση της Άγκυρας, όταν διακήρυσσε αυτή την πολιτική, ήταν να επιβάλλει την άποψή της για τις σχέσεις με τους γείτονές της σε αυτούς.
Αυτή την κατηγορία απηύθυνε προς την Τουρκία ο Αρμένιος Πρόεδρος Serzh Sargsyan μιλώντας στους περίπου 150 ξένους δημοσιογράφους από 35 χώρες, που παρακολούθησαν τις εργασίες διεθνούς media φόρουμ «Στους Πρόποδες του Αραράτ» που πραγματοποιήθηκε στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας. Το Φόρουμ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ού αιώνα, που δεν υπήρξε άλλωστε παρά η αρχή σειράς μαζικών σφαγών που, δυστυχώς, παραμένουν συχνό φαινόμενο και στον 21ο.
Η Αρμενία τιμά φέτος τη μνήμη των νεκρών και εκτοπισμένων Αρμενίων με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, η κορυφαία των οποίων θα γίνει στις 24 Απριλίου και στην οποία έχουν προσκληθεί ηγέτες από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στην Αρμενία για αυτό τον λόγο οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ.
Θα θέλαμε να είναι μαζί μας στην επέτειο και οι εκπρόσωποι του τουρκικού λαού και για αυτό καλέσαμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να έρθει στις 24 Απριλίου. Οι τουρκικές αρχές προτίμησαν όμως να καθιερώσουν εκείνη την ημέρα τον εορτασμό της μάχης της Καλλίπολης (του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου), επεσήμανε ο Αρμένιος Πρόεδρος, που πρόσθεσε ότι η πολιτική της Άγκυρας τον υποχρέωσε να αποσύρει από το αρμενικό κοινοβούλιο τα πρωτόκολλα που είχαν συμφωνηθεί με την Τουρκία κατά την αποτυχημένη «επαναπροσέγγιση» με την Αρμενία προ μερικών ετών.
Εντούτοις, ο κ. Sargsyan υποστήριξε ότι η χώρα του δεν κλείνει, παρόλα αυτά, το «παράθυρο της επαναπροσέγγισης» με την Άγκυρα, λέγοντας ότι ποτέ δεν έκανε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων. Ο κ. Sargsyan απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να ανοίξει το «τελευταίο κλειστό σύνορο του κόσμου», όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας.
Ο Αρμένιος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι όλο και ευρύτερα τμήματα της νεολαίας και των προοδευτικών κύκλων της Τουρκίας θέλουν να ξαναδούν τα γεγονότα της εποχής εκείνης, αποκαθιστώντας την ιστορική μνήμη και συνείδηση.
«Υποκλινόμαστε ενώπιον τους και εκφράζουμε τον σεβασμό μας στους νέους της Τουρκίας που ζητούν αναγνώριση της γενοκτονίας», είπε ο Αρμένιος Πρόεδρος, που εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του, απευθυνόμενος στον παρόντα απεσταλμένο της Τουρκικής «Ζαμάν» για τη δημοσίευση άρθρων για τη γενοκτονία στην εφημερίδα του.
Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας δεν έχει μόνο ιστορική διάσταση για μας, αλλά αποτελεί και ένα θέμα ασφάλειας για την Αρμενία, μας λέει ο διευθυντής του Μουσείου-Ινστιτούτου της αρμενικής γενοκτονίας στο Γερεβάν, υπενθυμίζοντας την πολιτική «κλειστών συνόρων» της Άγκυρας και την εμπλοκή της στη διαμάχη με το Αζερμπαϊτζάν.