Απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα -Ασφυκτικές παρασκηνιακές πιέσεις και διαβουλεύσεις




Η οργανωμένη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, κυρίως όμως οι «επιδόσεις» του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος έχει κατορθώσει να εξοργίσει στον υπερθετικό όλους όσοι κάποτε μεροληπτούσαν υπέρ της χώρας του, συνέτειναν τα μέγιστα, ώστε η Τουρκία να οδηγηθεί σε αναδίπλωση, αποσύροντας, σε δύο δόσεις, την αισχρή ΝΟΤΑΜ Α0889/15, σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15, με την οποία αποκάλυψε στα μάτια όλου του κόσμου τις – ισλαμικές πλέον – αναθεωρητικές της βλέψεις για την περιοχή…

Η Άγκυρα, όπως έχει ήδη μεταφερθεί, δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για τη διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Γεωγραφικά, η έκταση που καλυπτόταν χώριζε το Αιγαίο στα δύο, αφού εκτεινόταν από τη Σκύρο μέχρι και τη Λήμνο!

Η Άγκυρα λοιπόν υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών – ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ (Notice-to-Airmen). Φυσικά, η αναδίπλωση της Άγκυρας θα μπορούσε να αποδειχθεί τακτικού χαρακτήρα, άρα δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει εάν επανέλθει. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια θα είναι, τι θα πράξει ο διεθνής παράγων, σε περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί στην περιοχή του Καστελορίζου…

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές κινήσεις σε μια εποχή που από οικονομικής απόψεως βρίσκει τον αντίπαλό της στο καναβάτσο, αλλά και δεν συνυπολογίζει ότι σε μια περιοχή – θαλάσσια δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα που οδηγεί στο χάος της Κριμαίας και την ανατολική Ουκρανίας, εξόργισε τον υπερατλαντικό παράγοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση του ΝΑΤΟ.

Πως έγινε όμως η τουρκική υποχώρηση; Σήμερα το πρωί, μετά τα ελληνικά διαβήματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO, αλλά και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Άγκυρα εξέδωσε την πρώτης διορθωτική ΝΟΤΑΜ (Α0900/15), εξαιρώντας το εδαφικό τμήμα της Λήμνου, ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα αυτομάτως την απέρριψε, εκδίδοντας σχετική ακυρωτική ΝΟΤΑΜ.

Αργότερα, μετά από διπλωματικές διαβουλεύσεις που είναι βέβαιο ότι το περιεχόμενό τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η Άγκυρα εξέδωσε το μεσημέρι και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ (Α904/15), αποσύροντας ολόκληρη την αρχική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την Παρασκευή 27/2.

Για το θέμα προέβη σε δήλωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος όμως έστρεψε τα βέλη του… στην αντιπολίτευση:

«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: