Αλλα ο Γερούν, άλλα η κυβέρνηση, όμως κατά τα άλλα …συμφωνούν!




Στη γνωστή λογική της… σκόπιμης αμφισημίας κινείται η απάντηση του Ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με ενδεχομένως και υφέρπουσα ειρωνική διάθεση, υπό την έννοια ότι το «παιχνίδι» της ελληνικής πλευράς μπορεί να το παίξει και ο αντίπαλος…

Η μελέτη της ακριβούς φρασεολογίας του Ολλανδού, αποκαλύπτει ότι και ο Γ. Βαρουφάκης έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει δημοσίως ότι υφίσταται καταρχήν θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων και όποιος το επιθυμεί να τεκμηριώσει ότι βρισκόμαστε ακόμα στο «σημείο μηδέν», όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το μεθαυριανό Eurogroup.

Το «μυστικό» βρίσκεται στο ακόλουθο σημείο: «…the reforms will be made more specific, implemented and evaluated», δηλαδή, «…οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και θα αξιολογηθούν».

Με μια πιο προσεκτική λοιπόν ανάλυση, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Παρατήρηση 1) Αναφέροντας το «πιο συγκεκριμένες», σημαίνει ότι μέχρι στιγμής, παραμένουν… αρκούντως «αφηρημένες» και «ασαφείς».

Παρατήρηση 2) Με το «αξιολογηθούν», αφήνεται σκοπίμως ανοικτή η ερμηνεία ότι δεν έχει εγκριθεί απολύτως τίποτα ακόμα, το οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο από την «καταρχήν θετική αποδοχή», που προκύπτει από την ερμηνεία Βαρουφάκη!

Παρατήρηση 3) Σκοπίμως επιλέγει να βάλει τελευταίο το «αξιολογηθούν», διότι «κρύβοντάς το», αφήνει ανοικτό το θέμα από όλες τις πλευρές και επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να απορροφήσει «κραδασμούς» στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ώστε να μην προσέλθει υπό εσωτερική πολιτική πίεση στο Eurogroup της Δευτέρας!

«Κοντός ψαλμός αλληλούια», είναι μάλλον η εγκυρότερη και ασφαλέστερη πρόβλεψη αυτή τη στιγμή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: