Αγώνας διαχείρισης της κάκιστης εικόνας της χώρας… Ο Βαρουφάκης επαναφέρει το “κούρεμα” με άλλο όνομα




Με συνεντεύξεις που έχουν λάβει τη μορφή «επικοινωνιακής καταιγίδας», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσπαθεί να διαχειριστεί την εξαιρετικά αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, μια εικόνα στη διαμόρφωση της οποίας έχει παίξει και ο ίδιος ρόλο, με τη διαφορά ότι ενώ ο ίδιος προσπαθεί να αρθρώσει λόγο μετριοπαθή στα πιο έγκυρα διεθνή μέσα, οι κομματικές φωνές στο εσωτερικό φροντίζουν για τη διατήρηση της Ελλάδας στα πιο αρνητικά πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο…

«Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη “τρόικα”, έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη “κούρεμα”. Το καταλαβαίνω», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία κυκλοφορεί σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει, ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους, αλλά φροντίζει να επισημάνει, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι.

Στην προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, πληρωμές που θα είναι μη εφικτές εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία μετά την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Σε μια περαιτέρω προσαρμογή από την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, αλλά πλέον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως υπάρχουν «πιο έξυπνες λύσεις» από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps που έχει ο ίδιος προτείνει, ενώ θέτει ξανά στην τράπεζα των συζητήσεων την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με τα νούμερα του ΑΕΠ: «Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2014, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «επίδραση αποπληθωρισμού» και προσθέτει ότι οι μισθοί και οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν και αυτό είναι δείγμα σοβαρής ύφεσης. Τα «πραγματικά» στοιχεία ανάπτυξης του ΑΕΠ ρυθμίζονται για τον πληθωρισμό, τα «ονομαστικά» όμως όχι, επισημαίνει και τονίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ είναι ο μόνος δρόμος για να αρχίσει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το βουνό του χρέους της.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αλλά για όσο ακόμη θα συνεχίσει να πέφτει το ΑΕΠ, θα ανεβαίνει το βουνό χρέους, παρά τα χαμηλά επιτόκια που πληρώνουμε. Πρέπει αυτό να το ανατρέψουμε και το κλειδί για αυτό είναι οι επενδύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να κάνει τη γερμανική κοινωνία να προσέξει το λογικό των επιχειρημάτων.

«Παίζοντας» με ένα θέμα που παραδοσιακά τραβούσε την προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, ο Γ. Βαρουφάκης μιλά για τα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και βάζει τον πήχη χαμηλά, υπερτονίζοντας όμως την αγαθή πρόθεση και το «καθαρό παρελθόν» όσων έχουν αναλάβει το εγχείρτημα.

Παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για «εγγυημένη επιτυχία», αλλά τονίζει: «Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι κανένας από μας δεν ανήκει στο παλιό σύστημα. Κανείς μας δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ευρώ. Υπ’ αυτή την έννοια, είμαστε ανεξάρτητοι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξακολουθεί να μιλάει με τα πιο θερμά λόγια για τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας: «Τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και θεωρώ τιμή μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεών μας».

Ο υπουργός ερωτόμενος αν απέκτησε νέους φίλους από τότε που ανέλαβε την θέση του υπουργού Οικονομικών, απαντά ότι «το Eurogroup δεν είναι το πεδίο όπου σφυρηλατούνται γρήγορα φιλίες». Προσθέτει όμως, ότι οι σχέσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο πολιτισμένες από ό,τι μεταδίδεται από κάποια ΜΜΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: