Τη δυσκολότερη ίσως αποστολή του, το να πείσει για τη σημασία ενδεχόμενης συμφωνίας με το Ιράν τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, έχει ξεκινήσει ο Τζον Κέρι, ενώ αυξάνονται οι πληροφορίες που θέλουν την προοπτική αυτή υπαρκτή. Βασικό του επιχείρημα είναι, ότι τέτοια συμφωνία θα είναι στοχευμένη, υπονοώντας ότι δεν θα συνεπάγεται δραματικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής…

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στις μοναρχίες του Κόλπου, ότι η Ουάσινγκτον δεν επιζητεί «μια συμφωνία εφ’ όλης της ύλης» με το Ιράν και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, κυρίως το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ανησυχούν ότι το σιιτικό Ιράν θα κερδίσει από μια συμφωνία που έχει στόχο να τερματίσει την πολυετή διένεξη για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

«Ακόμη και τώρα που συζητάμε με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από τις άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειές του σε μέρη όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Αραβική Χερσόνησος, κυρίως η Υεμένη», δήλωσε ο Κέρι έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σαούντ αλ Φάισαλ.

«Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: δεν επιζητούμε μια συμφωνία εφ’ όλης της ύλης. Τίποτε δεν θα είναι διαφορετικό την ημέρα μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, αν καταλήξουμε σε μια, σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα που αποτελούν πρόκληση για αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Κέρι συναντήθηκε επίσης στο Ριάντ με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν, τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο Αμερικανός υπουργός έφτασε στο Ριάντ χθες αργά το βράδυ από το Μοντρέ της Ελβετίας, όπου δήλωσε ότι σημείωσε προόδους στις συνομιλίες του με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι χώρες του Κόλπου, όπως το Ισραήλ και κάποιες δυτικές χώρες, φοβούνται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για να κατασκευάσει ατομική βόμβα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί το Ιράν τον βασικό του περιφερειακό αντίπαλο και οι δύο χώρες έχουν υποστηρίξει αντίθετες πλευρές σε πολέμους και πολιτικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του ανησυχούν ότι μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Επίσης ανησυχούν ότι θα μειώσει τις διεθνείς πιέσεις στην Τεχεράνη και θα της δώσει μεγαλύτερο περιθώριο να παρεμβαίνει σε περιφερειακά θέματα.

Μιλώντας στο πλάι του Κέρι, ο Σαουδάραβας ομόλογός του πρίγκιπας Σαούντ, δήλωσε ότι η χώρα του ανησυχεί για την εμπλοκή του Ιράν στην επιχείρηση που διεξάγει ο ιρακινός στρατός με τη βοήθεια σιιτικών πολιτοφυλακών για την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ από το Ισλαμικό Κράτος και τις ηγεμονικές φιλοδοξίες, όπως τις χαρακτήρισε, της Τεχεράνης στο Ιράκ.

«Η κατάσταση στην Τικρίτ είναι ένα καλό παράδειγμα του τι φοβόμαστε. Το Ιράν καταλαμβάνει τη χώρα», κατήγγειλε ο πρίγκιπας Σαούντ. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία ο Κέρι εκτίμησε ότι ίσως θα είναι απαραίτητη «μια στρατιωτική πίεση» για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Ο Άσαντ «έχει χάσει κάθε τι που μοιάζει με νομιμοποίηση, όμως δεν έχουμε πιο άμεση προτεραιότητα από το να εμποδίσουμε και να νικήσουμε το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός. «Τελικά, ένας συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης θα είναι απαραίτητος για να προκαλέσει μια πολιτική μετάβαση», είπε, διευκρινίζοντας: «μια στρατιωτική πίεση ίσως να είναι απαραίτητη».

Ο πρίγκιπας Σαούντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του ΙΚ θα πρέπει «να αντιμετωπίσει την πρόκληση με χερσαίες δυνάμεις».
Αναφερόμενος στη δράση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το σαουδαραβικό βασίλειο υπογραμμίζει τη σημασία να προτιμηθούν τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης με χερσαίες δυνάμεις».

Ε.Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: