WSJ: Ο σκληρός αριστερός Τσίπρας υποσκάπτει τις μεταρρυθμίσεις




Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «The Greek ReVote», επισημαίνεται ότι η φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, που κατά έναν υπολογισμό ανέρχονται σε περίπου 2 δις ευρώ την εβδομάδα, αποτελεί μία ξεκάθαρη ψήφο κατά της κυβέρνησης, και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Ο σκληρά αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του κ Τσίπρα, υποσκάπτει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Οι καταθέτες διατρέχουν τον κίνδυνο να ξυπνήσουν ένα πρωί και να ανακαλύψουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της έχουν διαρρηχθεί για τα καλά και ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ θα πρέπει να μετατραπούν σε υποτιμημένες δραχμές.

Ακόμα και αν δεν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, για να αποτρέψουν την διαφυγή τους, όπως συνέβη στην Κύπρο. Αν και ο κ Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με 36%, το 80% των ελλήνων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και γι΄ αυτό αποσύρουν τις καταθέσεις τους για να είναι σίγουροι ότι αν χρειαστεί θα έχουν στην κατοχή τους πλήρως ανταλλάξιμα ευρώ.

Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι παρόλες τις λαϊκίστικες διαπραγματευτικές θέσεις των κ.κ.. Τσίπρα και Βαρουφάκη, αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα εκλογικό σώμα που δεν θέλει να δει την αξία των καταθέσεών του να συρρικνώνεται μέσα σε μια στιγμή από ένα καπρίτσιο των πολιτικών που αντιτίθενται στο ευρώ.

http://www.wsj.com/articles/the-greek-re-vote-1424220131

NEW YORK TIMES: «ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΟ ΝΑ ΕΛΛΙΧΘΕΙ»

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times με τίτλο «Give Greece Room to Maneuver», διατυπώνεται η άποψη ότι αν και οι δανειστές της Ελλάδας, εκ των οποίων ο πλέον σημαντικός είναι η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικών αρχών: κάθε χώρα πρέπει να αποπληρώνει τα δάνεια που έλαβε διότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται απ΄ τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες. Η θέση αυτή αγνοεί την πραγματικότητα τη στιγμή που διακυβεύεται τόσο η Ελλάδα όσο και η ύπαρξη του ευρώ. Η επικίνδυνη προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας και μιας κρίσης στην ευρωζώνη και στο ευρώ έχουν καταστεί πλέον μια «πολύ πραγματική πιθανότητα».

Στο κύριο άρθρο παρουσιάζεται η ελληνική θέση η οποία επιγραμματικά συνοψίζεται από τον Έλληνα ΥπΟικ ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης «είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» καθώς και η άποψη του γερμανού ΥπΟικ που συνοψίζει την άποψη της άλλης πλευράς  ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται «αρκετά ανεύθυνα».

Ναι και ο κ Τσίπρας έκανε αρκετές προεκλογικές υποσχέσεις, τις οποίες δύσκολα θα καταφέρει να υλοποιήσει, κι αν το «φλύαρο» στυλ του κ Βαρουφάκη δεν συνηθίζεται στις Βρυξέλλες, οι έλληνες ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσουν μεγάλο μέρος του υπάρχοντος μεταρρυθμιστικού  προγράμματος και έχουν λάβει τη λαϊκή εντολή να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Η πρόταση, λοιπόν, της Ελλάδας για δάνειο – γέφυρα και τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τρέχον 1,5% του ΑΕΠ, δεν θα πρέπει να απορριφθεί ελαφρά τη καρδία, όπως «βάναυσα» ήδη έγινε  από το Eurogroup.

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι για τους υπουργούς της ευρωζώνης να κάνουν υποχωρήσεις σ΄ ένα έθνος που θεωρούν ως σπάταλο και αγνώμον, πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι η μόνη επιλογή που έχουν είναι να δώσουν στην Ελλάδα μια ανάσα.

http://www.nytimes.com/2015/02/18/opinion/give-greece-room-to-maneuver.html?ref=todayspaper&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: