Βράζουν τα νερά της Κύπρου με το «Μπαρμπαρός», απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λευκωσία: Η Άγκυρα μελετά σενάρια για τα επόμενα βήματα του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το οποίο βρίσκεται σε αγκυροβόλιο έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή παραμένουν και τα συνοδευτικά του πλοία.

Όπως αναφέρουν ξένες διπλωματικές πηγές, οι Τούρκοι ανέμεναν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μετά να προβούν σε κινήσεις που έτυχαν επεξεργασίας στην Άγκυρα. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πως σχεδιάζονται δυο βασικές κινήσεις. Η πρώτη αφορά την έξοδο του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα μέχρι την 6η Απριλίου. Δηλαδή, να αρχίσει εκ νέου σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα με αυτό, θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που θα είναι η εφαρμογή της απόφασης του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για αγορά ή κατασκευή δικής τους πλατφόρμας.

Είναι σαφές πως όλες οι κινήσεις και ενέργειες κινούνται γύρω από τη στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας για έλεγχο της περιοχής και για συμμετοχή στην αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Πώς θα κινηθούν στο πεδίο αυτό οι Τούρκοι;

>> Πρώτο, από τη στιγμή που έχει εκδοθεί νέα NAVTEX και το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται ακόμη στην περιοχή, τότε είναι σαφές πως η πρόθεση είναι να επαναρχίσουν οι έρευνες. Υποτίθεται πως αφήνοντας το σκάφος δεμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου ή σε αγκυροβόλιο στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής, θεωρήθηκε από τρίτους ως «κίνηση καλής θέλησης»! Έτσι το παρουσίασε και ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία επικαλούμενος τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ενώ και οι Τούρκοι προωθούσαν αυτή την εντύπωση. Όπως εξήγησε στον «Φιλελεύθερο» ξένη διπλωματική πηγή, μετά και τις διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχει οτιδήποτε, το οποίο να κρατά «δεμένο» το σκάφος. Πότε θα γίνει η κίνηση; Αυτό θα αποφασισθεί από την Τουρκία ενώ είναι πρόδηλο πως είτε το σκάφος σεργιανίζει στην κυπριακή ΑΟΖ είτε όχι, σημασία έχει η NAVTEX, που είναι σε ισχύ.

>> Δεύτερο, με την απόφαση του ΣΕΑ, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης 1,5 δισ. δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς θα γίνει τούτο; Η Τουρκία είχε προσεγγίσει προ μηνών χώρες για να ενοικιάσει πλατφόρμα. Τότε είχε αναφερθεί η Ρουμανία, που διέψευσε αρμοδίως τις πληροφορίες. Η άλλη χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, φέρεται να έχει απορρίψει την πρόταση, παρά τις πολύ καλές σχέσεις με την Άγκυρα, λόγω συζητήσεων για συνεργασία με την Ελλάδα. Είναι σαφές, ως προς το πρακτικό μέρος, ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα απόκτησης πλατφόρμας. Το εύκολο -κι αυτό με κάποιες προϋποθέσεις- είναι να αγοραστεί μία, αλλά θα χρειαστεί έρευνα αγοράς και γενικά ψάξιμο. Το δύσκολο είναι να ενοικιαστεί καθώς οι πλείστες εταιρείες δεν θα θέλουν να μπλέξουν σε μια διαμάχη. Η κατασκευή πλατφόρμας θα πάρει χρόνο και τούτο δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Εκείνο που ξεκαθαρίζεται προς κάθε κατεύθυνση είναι πως οι Τούρκοι «ήλθαν για να μείνουν» στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα στη μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται δεν θα πρέπει να παραλείπεται και το γεγονός ότι τον Ιούνιο θα διεξαχθούν στην Τουρκία εκλογές.

Στη Γραμματεία του ΟΗΕ δεν είναι ευχαριστημένοι με τα όσα διαδραματίσθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συμπερίληψη της παραγράφου για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων έγινε μετά από συνεννόηση Βρυξέλλών και Νέας Υόρκης ενώ δεν είχε καμία σχέση η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Λίζα Μπάτενχαϊμ. Την ίδια ώρα, η ομάδα στη Γραμματεία που ασχολείται με το Κυπριακό είναι ενοχλημένη καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα -που ειρήσθω εν παρόδω δεν θεωρείται θετικό για τη Λευκωσία- σαφείς διατυπώσεις που καταγράφονται στην έκθεση του γενικού γραμματέα. Κι αυτό παρόλο που είναι σαφές ότι το ψήφισμα αφήνει την Τουρκία στο απυρόβλητο και χαιρετίζει την έκθεση. Παράπονο εκφράζεται, επίσης, ότι σήκωσε το βάρος η Βρετανία για την υπεράσπιση της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com – www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: