«Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση. Υπάρχει πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις, αλλά όχι και τους όρους οι οποίοι όμως είναι απαραίτητοι για την οικονομική της ανάκαμψη.

«Το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει αποχώρησή της από την ευρωζώνη, αλλά η στήριξη της Ελλάδας γίνεται στη βάση της αρχής «βοήθεια, για αυτοβοήθεια».

Αναφερόμενος στους Έλληνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι περνούν δύσκολα και ότι πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας παραλείψεων των παλαιότερων κυβερνήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στον σωστό δρόμο, καθώς μειώνεται η ανεργία και σημειώθηκε θετικός ρυθμός ανάπτυξης. «Τώρα ο κόσμος ξεσηκώνεται με ψεύτικες υποσχέσεις» δήλωσε και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται ελπίδες και παράλληλα λέγεται ότι άλλοι φταίνε για τα προβλήματα. «Αυτό έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα» είπε, για να τονίσει ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό «και η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος (…), ο δρόμος είναι μακρύς και κουραστικός».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε και πάλι ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση αποκλειστικά της Ελλάδας και επανέλαβε ότι οι δημοκρατικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών. Σχετικά μάλιστα με τα αποτελέσματα της λιτότητας στην Ελλάδα, τόνισε ότι και άλλοι συνάδελφοί του στην ευρωζώνη διαμαρτύρονται διότι οι χώρες τους έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από ό,τι οι Έλληνες, στους οποίους όμως δείχνουν αλληλεγγύη.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ δήλωνε  ότι οποιαδήποτε παράταση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα.

«Δεν είναι αποδεκτό και δεν θα γίνει αποδεκτό να ξεκινήσει μια παράταση χωρίς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, τα δύο αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί επέκταση της βοήθειας χωρίς όρους.

ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: