Απορρίπτει η κυβέρνηση το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, όμως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν έτοιμος – «ευτυχής» είπε χαρακτηριστικά αρκετές φορές – να υπογράψει ακόμα και πριν το Eurogroup για την τετράμηνη επέκταση του προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, ώστε να δοθεί χρόνος για να γίνουν διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί από κοινού το περιεχόμενο των ελληνικών υποχρεώσεων, δηλαδή την ομαλή αναθεώρηση του προγράμματος, χωρίς να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έγινε μια μη φιλική ενέργεια από την πλευρά του Γάλλου Μοσκοβισί, ο οποίος απέσυρε κείμενο στο οποίο είχε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά. Ήταν η συμφωνία Ντάισλμπλουμ και Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη που μιλούσε ότι οι δυο πλευρές θα εξερευνήσουν για κοινό έδαφος ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όρος που έθεσε η Ελλάδα είναι να μην υπάρξει πλήρης απαγόρευση να εφαρμοστούν κάποια μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας. Ξαφνικά, φέρεται να εμφανίστηκε ένα νέο κείμενο, το οποίο η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποδεχθεί, καθώς ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όσα ανέφερε ο υπουργός επιβεβαιώθηκαν από ανακοίνωση που εκδόθηκε αυτόματα από το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και υφυπουργούς, να παραδέχονται ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Κατά τα άλλα, η Γ. Βαρουφάκης ανέφερε, ότι η συνάντηση διεξήχθη «σε συναδελφικό κλίμα» ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν έχω αμφιβολίες, συνέχισε, ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη.

Επανέλαβε, ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση, σε συνεχή περιδίνηση, σε αποπληθωρισμό και δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός, γι’ αυτό τον λόγο εκλεχτήκαμε στις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έκανε αίτημα τετράμηνης παράτασης του προγράμματος και σε αυτό το τετράμηνο θα ολοκληρώναμε τις διαβουλεύσεις, ζητώντας τη τεχνική βοήθεια των εταίρων για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Στο διάστημα αυτό δεν θα έκανε η Ελλάδα ενέργεια που να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και ζήτησε μόνο ως όρο να μην εφαρμόσει μέτρα, όπως το να αυξήσει τον ΦΠΑ, ιδίως τις νησιωτικές περιοχές.

Δυστυχώς, είπε ο Βαρουφάκης, αυτό το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω, αποσύρθηκε από τον πρόεδρο και αντικαταστάθηκε από άλλο, πηγαίνοντάς μας όχι πίσω στην Πέμπτη, αλλά όταν είχε ζητηθεί να δεχθεί η Ελλάδα αυτούσιο το πρόγραμμα. Όταν ρώτησε η ελληνική πλευρά, «πόσο θα κόψετε τις συντάξεις, 5%, 10%» (αυτό σημαίνει ότι στη συζήτηση είχε μπει και η περικοπή των συντάξεων), οι εταίροι φέρονται από τον υπουργό να απάντησαν πως δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε, ότι «στην Ιστορία της ΕΕ τίποτα καλό δεν ήρθε από τελεσίγραφα» και δήλωσε αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί, ώστε να δοθεί σε όλες τις πλευρές το περιθώριο ενός έντιμου συμβιβασμού.

Κάθε κράτος υποχρεούται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει και το θέμα της Δημοκρατίας. Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη είναι μια υπέροχη Δημοκρατία, παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα και θα είχε πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την Ένωση αν υπάρχουν τελεσίγραφα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξειδίκευσή του στη «θεωρία παιγνίων» και κατά πόσον αυτό επηρεάζει τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς, απάντησε πως «ως πανεπιστημιακός είχα ένα παρελθόν μελέτης της θεωρίας παιγνίων», διευκρινίζοντας όμως πως είπε στους μαθητές του, ότι δεν πιστεύει πως όλοι οι παράγοντες σε μια διαπραγμάτευση έχουν κίνητρα εγωιστικά που δεν αλλάζουν.

«Καμία μπλόφα» δεν κάνουμε, είπε, αυτό είναι το σχέδιο Α’ «δεν έχουμε σχέδιο Β’». Υπάρχει δανειακή σύμβαση που έρχεται με ένα σύνολο όρων, μερικά προαπαιτούμενα, έτσι το αντιλαμβανόμαστε νομικά, ότι υπάρχει ένα δάνειο και υπάρχουν και οι όροι του δανείου, δήλωσε.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλους όρους και να πάμε σε μια νέα σύμβαση, κατέληξε, προσθέτοντας ότι «λέμε σύμβαση διότι προϋποθέτει δυο ισότιμα μέρη». Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι δεν ζήτησε η ελληνική πλευρά ευελιξία, αλλά της την προσέφεραν, άρα η πλευρά που την πρόσφερε οφείλει να πει τι εννοεί, κάτι που δεν έκανε.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές, όπως ζητήθηκε από δημοσιογράφο, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορηματικά ανέφερε, ότι δεν τίθεται θέμα «σε ποιανού το γήπεδο είναι η μπάλα», καθώς «εδώ δεν παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον της Ευρώπης», δεν το κάνει η παρούσα κυβέρνηση.

Βρισκόμαστε σε συνομιλίες και θα συναντηθούμε στο μέσον, είπε ο υπουργός, ενημερώνοντας ότι θα υπάρχουν συνομιλίες τις επόμενες ώρες. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη, τόνισε, λέγοντας ότι η Ένωση «μπορεί να βρει μια έντιμη συμφωνία», έναν έντιμο συμβιβασμό.

ΠΗΓΗ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: