Ο Αλέξης, ο Προκόπης και ο Σόιμπλε που επιδιώκει την υπονόμευση της κυβέρνησης




Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι αναγκαία η ενότητα του λαού στην κοινωνία, σε πολιτικό αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρύτερη συναίνεση είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της περιόδου που διανύει χώρα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία. Για τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι είναι προσωπικότητα με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία που χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι εύλογη η πρόταση αυτή. Ωστόσο, πρόσθεσε η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και ότι η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της αλλά την έμπνευση και την καθοδήγηση του λαού.

Η υπόλοιπη ομιλία του πρωθυπουργού αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στις διαπραγματεύσεις, ασκώντας οξύτατη κριτική στη στάση της Γερμανίας και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει την υπονόμευση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τρεις εβδομάδας από τις εκλογές και ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα. Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, ούτε επουλώσαμε τις πληγές, είπε, αλλά ο λαός δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και εξευτελισμό, αλλά υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και η επίσης πρωτοφανής οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης «μας γεμίζει δύναμη και αντοχή» και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και αγωνίζεται όρθια να φύγει από την παγίδα της λιτότητας και τους χρέους.

Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε ένα πρώτο κείμενο το οποίο έγινε κατ΄αρχάς δεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό ανατράπηκε από τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε, είπε ο πρωθυπουργός, έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Με απεριόριστη εκτίμηση, είπε ο πρωθυπουργός, θα ήθελα να του επισημάνω ότι είναι καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό και να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα και διεκδικούν. Αυτούς τους λαούς, να τους σέβεται και να τους εκτιμά, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό σημείωσε: «Δεν μας εκφράζει μία ατυχής γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην Αυγή και απεικονίζει τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, όπως επίσης δεν εκφράζει κυβέρνηση και τον λαό» προσθέτοντας ότι κανείς δεν δικαιούται ούτε για αστείο να παίζει με τα φαντάσματα ιστορίας.

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κατατεθούν στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο για τη λήψη άμεσων μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας και που θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε κερδοσκοπικά σχήματα, ενώ θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αμέσως μετά θα κατατεθεί νομοσχέδιο που όπως είπε, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επαναφέροντας το κοινοτικό κεκτημένο με συλλογικές συμβάσεις. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει λύση και όχι ρήξη, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα βρεθεί λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: