Με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων εξαιτίας των περιστατικών βίας. Την απόφασή του την ανακοίνωσε στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους της Σούπερ Λίγκας, της Φούτμπολ Λιγκ και με εκπρόσωπο της ΕΠΟ. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί εκτάκτως με τον υφυπουργό Αθλητισμού σήμερα το απόγευμα στις 18:00.

Για να ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα, καθώς επίσης και για τη μετατροπή των συνδέσμων οπαδών σε λέσχες.

Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό για τον ελληνικό αθλητισμό και την έννομη τάξη της χώρας, αρκεί η πολιτική ηγεσία να αντέξει στις πιέσεις που θα ασκηθούν, αφού τα συμφέροντα είναι πολλά. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να παρατηρήσει, ότι το “επ’ αόριστον” είναι βολικότερο πολιτικά από τον προσδιορισμό τρίμηνης διακοπής.

Κι αυτό διότι αφήνει το περιθώριο επανέναρξης των πρωταθλημάτων σε χρόνο βραχύτερο των τριών εβδομάδων, αφού ως ορόσημο τίθεται η έναρξη εκτέλεσης των εργασιών και όχι η περάτωση. Επίσης, συνήθεις αιτιολογίες που χρησιμοποιούνται είναι οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων που επιβάλουν να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους οι σύλλογοι.

Ας περιμένουμε όμως, διότι και μόνο η ακαριαία ενέργεια επιβολής σημαντικής ποινής – συνεπάγεται απώλεια εσόδων ενώ οι υποχρεώσεις “τρέχουν” – είναι ένα θετικό δείγμα. Αρκεί να έχει και συνέχεια. Το παράδειγμα των βρετανικών γηπέδων είναι ζωντανό, όπου κανείς δεν τολμά να παραβεί τον νόμο, λόγω της βεβαιότητας ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Όταν επιβλήθηκαν οι πρώτες ποινές και οι παραβάτες παρέμεναν στη φυλακή για ορισμένους μήνες ή και περισσότερο, τα περιστατικά οπαδικής βίας σταδιακά σταμάτησαν, τουλάχιστον μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Τρεις εβδομάδες τέλος κάθε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα λόγω της βίας!

Σοκάρει… αλλά θετικά η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Κοντονή, για το προειδοποιητικό «στοπ» σε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στις εθνικές κατηγορίες, εξαιτίας των απαράδεκτων επεισοδίων που σημειώθηκαν στον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «Απόστολος Νικολαΐδης», όσων τραγελαφικών ακολούθησαν χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ποδοσφαιρικού οργάνου με προπηλακισμούς…

Όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός Αθλητισμού στη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Βαγγέλη Τοπολιάτη, τον πρόεδρο της Super League, Γιώργο Μποροβήλο και τον πρόεδρο της Football League, Σπύρο Καλογιάννη, θα ανακοινώσει την απόφαση για τη διακοπή των πρωταθλημάτων για τρεις εβδομάδες, μαζί με μια σειρά μέτρα για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, είναι εάν η πρόθεση του Σταύρου Κοντονή αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, καθώς πληροφορίες ανέφεραν από χθες ότι σκέπτεται να σταματήσει όλες τις επίσημες αθλητικές δραστηριότητας, αφού περιστατικά βίας σημειώθηκαν πρόσφατα σε αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, αλλά και σε σειρά άλλων αθλημάτων, όπως μπάσκετ, χάντμπολ… και πόλο!

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σκέψεις του επί του θέματος, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία στην οποία φέρεται ο υφυπουργός να εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: