Αίσθηση προκάλεσε στη διαδικασία εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, όχι μόνο η απουσία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννας Γαϊτάνη και αυτή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και το γεγονός ότι σχολίασαν δημόσια και δεικτικά την επιλογή τους, προκαλώντας αντιδράσεις, φανερές ή συγκεκαλυμμένες, στα κόμματά τους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), «λόγους συνείδησης» και «πολιτικής παράδοσης» επικαλέστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη και απουσίασε από τη Βουλή για να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε σχετική δήλωσή της στο διαδίκτυο, η κ. Γαϊτάνη -μεταξύ άλλων- αναφέρει: «Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα».

Η κ. Γαϊτάνη δηλώνει πως συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς. «Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς», τονίζει η κ. Γαϊτάνη.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλίμα δυσφορίας αποτυπώνεται σε σχόλια μερίδας βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που τήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποχή του από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την δημόσια δήλωσή του για τους λόγους που διαφωνεί με την ανάδειξη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Bουλευτές χαρακτήρισαν απαράδεκτη την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ένας απλός βουλευτής αλλά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ». Εκτίμηση εξάλλου αρκετών βουλευτών είναι ότι «στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να αποκτήσει έναν διακριτό ρόλο στην κούρσα διαδοχής», αλλά όπως τόνιζαν, «ο οπαδός των απολύσεων περιθωριοποιήθηκε, έμεινε μόνος και η προσπάθεια να ιδεολογικοποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν θα βρει ανταπόκριση».

Αναρωτιούνταν δε τι θα έπραττε απόψε ο κ. Μητσοτάκης αν ήταν ο 180ος βουλευτής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν ήταν ασφαλής η εκλογή νέου Προέδρου. Αρκετοί ήταν επίσης οι βουλευτές που ανέφεραν, ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι θέμα προς συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: