Τουρκικό πολεμικό παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες της ΕΝΙ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κοντά και γύρω-γύρω από την πλατφόρμα της ΕΝΙ, Saipem-10000, κινείται το τουρκικό πολεμικό πλοίο πλοίο TCG Καλλίπολη. Το πολεμικό παρακολουθεί τις εργασίες της πλατφόρμας σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων ( μερικές φορές μέχρι και 20 ναυτικά μίλια) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινήθηκε γύρω από την Saipem-10000. Χθες πάντως το TCG Καλλίπολη βρισκόταν πιο κοντά στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η διατήρηση του πολεμικού στην περιοχή, αποτελεί μήνυμα από την Τουρκία, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις» ενώ την ίδια ώρα, το «Μπαρμπαρός» και το συνοδευτικό του σκάφος παραμένουν έξω από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όπως έγραψε χθες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού και με τίτλο “καθημερινές δραστηριότητες” αναφέρεται ότι το εν λόγω πλοίο παρακολουθεί την πλατφόρμα υπό σημαία Μπαχάμες από πέντε ναυτικά μίλια (εννέα χιλιόμετρα), στο πλαίσιο των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Μεσογειακή Ασπίδα”. Η επίκληση αυτή, ότι δηλαδή το πλοίο συμμετέχει στην «Μεσογειακή Ασπίδα», δεν ισχύει καθώς ναι μεν βρισκόταν στην περιοχή για το σκοπό αυτό, πλην όμως έχει αναλάβει νέα αποστολή. Η νέα αυτή αποστολή αφορά την παρακολούθηση όλων των κινήσεων που γίνονται από την ιταλική εταιρεία σε τεμάχιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις έρευνες που διεξάγονται από την πλατφόρμα και οτιδήποτε άλλο πραγματοποιείται. Αν και οι Τούρκοι επικαλούνται το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης, επί της ουσίας η παρουσία του πλοίου όπως και η NAVTEX συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν μπορεί για παράδειγμα να παραπέμπουν οι διάφοροι εν δυνάμει μεσολαβητές στο γεγονός ότι το «Μπαρμπαρός» δεν διενεργεί έρευνες, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί περιοχή και να θεωρείται τούτο «κίνηση καλής θέλησης» και την ίδια ώρα να κάνουν τα στραβά μάτια σε σχέση με την παρουσία του πολεμικού πλοίου. Προφανώς, σημείωναν οι ίδιες πηγές, επειδή το τουρκικό πολεμικό δεν παρεμβαίνει για να παρενοχλήσει τις έρευνες θεωρείται «θετική εξέλιξη».

Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό επίπεδο πυκνώνουν οι αναφορές από τρίτους ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν αμέσως μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να κινούνται διάφορες πλευρές.

Η τουρκική αγγλόγλωσση εφημερίδα Daily Sabah, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη, αναφέρθηκε χθες «σε δυσαρέσκεια των ξένων διπλωματών σχετικά με τη διακοπή των συνομιλιών στην Κύπρο και τις πιέσεις που αυτοί ασκούν στους Ελληνοκύπριους για την επανεκκίνησή τους».  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι ξένοι διπλωμάτες προειδοποίησαν τους Ε/Κ ότι με την καθυστέρηση της επίλυσης του Κυπριακού θα προκύψει σύντομα η ανάγκη να καταφύγουν σε άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων O Βρετανός Πρέσβης στην Λευκωσία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Τύπου και συνέστησε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Απρίλιο, υπονοώντας», σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης».

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ακύρωσε μονομερώς συνάντηση με Ε.Ε. – Αιτία η αναφορά σε γενοκτονία των Αρμενίων σε έκθεση ευρωκοινοβουλίου

Η Αγκυρα ακύρωσε μονομερώς τη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Χουριέτ» αναφέρεται στην ακύρωση εκ μέρους της Άγκυρας της συνάντησης της ΜΚΕ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 18- 19 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η  απόφαση προέκυψε ως αποτέλεσμα της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, με αφορμή την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, και συγκεκριμένα τις 442 προτάσεις που περιέχονταν σε αυτή, μεταξύ των οποίων και η αναφορά στην Γενοκτονία των Αρμενίων.  Η Γερμανίδα εισηγήτρια της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών του Κοινοβουλίου, Renate Sommer, μίλησε για «ανεξήγητη στάση της Τουρκίας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Sommer σε σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα εις βάρος της Τουρκίας, ενώ ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, αργά προχθές το βράδυ, έγραψε μήνυμα το ακόλουθο μήνυμα στο twitter : «Στην Κωνσταντινούπολη, το κλίμα είναι ψυχρό και από πολιτική πλευρά. Οφείλουμε ωστόσο να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου».

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την ενέργεια αυτή της Τουρκίας είχε καταγγείλει και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: