Τουρκία: Παγκόσμιος πρωταθλητής στη φίμωση του Twitter




Αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής στη φίμωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύεται η Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γνωστός ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε 5 φορές περισσότερα αιτήματα «απόσυρσης περιεχομένου» από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Τα στοιχεία αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τους φόβους περί καταστολής της ελευθερίας δημοσίευσης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στην χώρα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένος να εξαλείψει ο,τιδήποτε θεωρεί ότι αποτελεί παράνομη διαδικτυακή δραστηριότητα.

Η έκθεση του Twitter επισημαίνει ότι η Τουρκία υπέβαλε 477 αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου, ήτοι μια αύξηση 150% και πλέον σε σύγκριση με τους πρώτους 6 μήνες του 2014.

Ακολουθούν η Ρωσία και η Γερμανία, με 91 και 43 αιτήματα αντίστοιχα. Συνολικά, τα αιτήματα που έχουν καταθέσει κυβερνήσεις για την απόσυρση κάθε είδους υλικού που έχει αναρτηθεί έχουν αυξηθεί κατά 40%.
Τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης επικεντρώνονται σε γενικές γραμμές σε κατηγορίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων και δυσφήμισης πολιτών ή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η Τουρκία είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των ιστοτόπων Twitter και YouTube κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενόψει των περιφερειακών εκλογών τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από τη διαρροή ηχητικών ντοκουμέντων που υποτίθεται υπεδείκνυαν τη διαφθορά που επικρατούσε στο περιβάλλον του προέδρου. Η απόφαση είχε προκαλέσει δημόσια κατακραυγή και σωρεία αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα.

«Υποβάλαμε εφέσεις για το 70% και πλέον των αποφάσεων των τουρκικών δικαστηρίων που λάβαμε κερδίζοντας περίπου το 5% των εφέσεων», διευκρίνισε το Twitter, προσθέτοντας ότι η εκδίκαση άλλου ενός περίπου 15% των ενστάσεων που υποβλήθηκαν εκκρεμεί.

Το Twitter γνωστοποίησε ότι συμμορφώθηκε με το 13% των αιτημάτων της Ρωσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι απέρριψε πολλά αιτήματα να «φιμώσει» φωνές που επικρίνουν το Κρεμλίνο. Τα αιτήματα που κατέθεσε η Γερμανία, που αφορούσαν κυρίως φερόμενα εγκλήματα μίσους, ικανοποιήθηκαν κατά το 1/3.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: