Το “σατανικό σενάριο” του Γιάνη Βαρουφάκη




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Είναι εντελώς άδικη η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση χθες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Η κριτική αντιθέτως θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη εάν ακουγόταν από το δικό του κόμμα: Βάζοντας τέλος στην εποχή της «αθωότητας», εξήγησε ότι οι εκλογές τελείωσαν, όσα είπαμε είπαμε, ο «άλλος» δρόμος θα τσουλήσει στα χνάρια του παλιού.

Για να σφραγίσει το διαβατήριο για το Βερολίνο άφησε όσα λέχθηκαν για διαγραφή χρέους 60% τουλάχιστον, για επονείδιστα χρέη κ.λπ., στις 25 Ιανουαρίου. Και κάνοντας μια υπέροχη «γέφυρα» με την πρωτότυπη πρότασή του για ομόλογα ανάπτυξης και στο διηνεκές, περνά απλά και διακριτικά σε αυτό που παραδέχθηκε ο άλλος διαπραγματευτής, που τον συνόδευε μάλιστα στο ταξίδι του, Ευ. Τσακαλώτος: «Και η επιμήκυνση που μας είχαν προτείνει είναι επί της ουσίας κούρεμα…». Εγινε αυτός ο μικρός κύκλος για να διαπιστώσουμε ότι αυτό που επί της ουσίας είχε προσφερθεί από το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων) θα ήταν ένα ουσιαστικό «κούρεμα» του χρέους.

Γι’ αυτό λέω ότι είναι άδικη η κριτική από την αντιπολίτευση, καθώς κανονικά θα έπρεπε να χαιρετίσει τα βήματα, άλματα ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε του κ. Βαρουφάκη στον ρεαλισμό.

Και εφόσον η προσγείωση στην πραγματικότητα στο θέμα του χρέους είναι ένα πρώτο βήμα για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο «καταστροφής» της χώρας, θα πρέπει όλοι να τη χαιρετίσουμε και να στηρίξουμε και τα επόμενα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά η αντιπολίτευση θα έχει λόγους να κρατά ανοικτούς τους λογαριασμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και έχασε τις εκλογές από τη μη ρεαλιστική ατζέντα. Αλλά αυτό προς το παρόν δεν αφορά τη χώρα.

Πάντως ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να εκπλήσσει, όχι μόνο ενδυματολογικά. Καθηγητής δεν είμαι, ούτε blogger. Επομένως θα μου συγχωρήσετε ότι δεν κατάλαβα το σατανικό σχέδιο: ο υπουργός Οικονομικών δημοσίως από τηλεοράσεως χθες ανακοίνωσε ότι απλώς το κούρεμα επιχειρούμε να το βαφτίσουμε διαφορετικά, για να μην το καταλάβουν και θυμώσουν οι Βορειοευρωπαίοι… Οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο, δεν διαθέτουν ούτε τηλεοράσεις ούτε σύνδεση στο Ιντερνετ.

www.ethnos.gr, E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: