Θετικά πολλά ξένα ΜΜΕ, αλλά το Reuters υποστηρίζει ότι δύσκολα θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ




Θετικά αντέδρασαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ολοι οι τίτλοι που επελέγησαν δείχνουν ότι υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές, αφού ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω σε σημαντικά ζητήματα που αποτελούσαν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρά αγκάθια και μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη. Xαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon βλέπει σύγκρουση καθώς αναφέρει:

«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Όπως αναφέρει ο αναλυτής του διεθνούς πρακτορείου, και προειδοποιεί αυτές οι εξαγγελίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Ακόμη ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, θεωρεί μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου.«

Σύμφωνα με την Ημερησία, ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg – ανταπόκριση από την Αθήνα- υπογραμμίζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Βουλευτές υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την εφαρμογή μίας συμφωνίας-γέφυρας έως τον Ιούνιο».

Παράλληλα το άρθρο αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πλήρως ότι υποσχέθηκε προεκλογικά.

Το BBC υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει περιορισμός των δαπανών που οφείλονται στην γραφειοκρατία, ενώ και σε αυτό το άρθρο τονίζεται η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα «μείνει πιστή σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά».

Επίσης προστίθεται ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να εκπληρώσει το χρέος της. Εάν το επιθυμούν και οι εταίροι μας, είναι ευπρόσδεκτοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο».O Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τις πιστωτές» τιτλοφορεί το κύριο δημοσίευμά της η βρετανική Guardian. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις σε ένα θαρραλέο διάγγελμα που έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους φτωχούς πάνω από τους διεθνείς πιστωτές που έχουν δανείσει τη χώρα πάνω από 300 δις δολάρια», σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας. «Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με το πόσο μεγάλες είναι οι πιστωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 25 δις δολάρια φέτος. Κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό θα διώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη», επισημαίνει η συντάκτρια.

«Ο Τσίπρας υπόσχεται φως, τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φτωχότερους Έλληνες» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της El Pais, στην οποία η προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν πρώτο θέμα.

«Ο Τσίπρας ανακοίνωσε δέσμη μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει τα χρέη της», αναφέρει το άρθρο. Στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε το μνημόνιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση και η επίσης ισπανική El Mundo.

Χαρακτηριστικά μερικοί τίτλοι:

Bloomberg: Ψάχνει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας

La Repubblica: Σεβασμός στο προεκλογικό πρόγραμμα – Προκαλεί την ΕΕ ο Τσίπρας

Le Point: Θα σεβαστεί το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας

El Mundo: Παροχές και επιστροφή των απολυμένων υπαλλήλων

La Stampa: «Θα πληρώσουμε το χρέος» λέει ο Αλέξης Τσίπρας

BBC: Γέφυρα αναζητά η ελληνική πλευρά

Φωτογραφία news247.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: