Με τη μέθοδο της διαρροής και με την απαγόρευση στους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν το όνομα της πηγής, «διεθνείς κύκλοι» ασκούν ασφυκτική ψυχολογική και οικονομική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, να σπεύσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, αφού σε περίπτωση μη εξασφάλισης πρόσθετης χρηματοδότησης, τα διαθέσιμα αποθεματικά της Ελλάδας θα εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου…

Το νέο δημοσίευμα προέρχεται από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή. Σύμφωνα με σχετικό θέμα που φιλοξενεί στον ιστότοπό της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, το πρακτορείο επισημαίνει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το υπάρχον πρόγραμμα λήγει σε δέκα ημέρες και η μη επίτευξη συμφωνίας ανοίγει διάπλατα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Υπογραμμίζεται δε, ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε πόσο χρόνο αναμένεται να «στεγνώσουν» από ρευστό τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Reuters, αφού η Ελλάδα αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στα μέσα του επόμενου μήνα, δύσκολα θα είναι σε θέση να καλύψει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της από εκεί και πέρα.

«Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της έως τα μέσα Μαρτίου, ή τα τέλη του μήνα το αργότερο, αν δεν εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση», τονίζει χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να της επιτρέψουν να εκδώσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (ΕΓΔ), πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Κάτι που δεν έχει εγκριθεί, αναφέρει το Reuters.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη την επιδείνωση των δημοσιονομικών, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων απέφυγαν να διευθετήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα 1 δισ. ευρώ έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα, ήτοι 23% χαμηλότερα των στόχων. Ποσοστό, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα καθιστά ήδη εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη πλεονάσματος της τάξης του 3% για το τρέχον έτος, για την οποία έχει δεσμευθεί η Αθήνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησής του επιχειρούν να φανούν καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα και αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να δώσουν μια ημερομηνία για το πότε θα μπορούσαν να «αδειάσουν» τα δημόσια ταμεία.

Επισημαίνεται ωστόσο από το Reuters, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» αυτή την εβδομάδα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε ήδη να συμβεί από τις 24 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται τέλος, ότι το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επίσης 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο. Οι επόμενες μεγάλες υποχρεώσεις της είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν θα πρέπει να αποπληρώσει 8 περίπου δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

ΔΗΜ. ΑΝΔΡ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: